Niet in de mogelijkheid een boek te lezen, laat het je dan gewoon voorlezen! Een deel van onze boeken bieden we namelijk aan ingesproken op cd. Ideaal om handsfree van het verhaal te genieten. Nog een stapje verder gaan onze Daisy-boeken, die je zelfs zin per zin kan terugspoelen als je wil.

 

Voorgelezen worden terwijl je ondertussen nog iets anders kunt doen, dat is het grote voordeel van luisterboeken. Ideaal voor in de auto, tijdens het hardlopen of als je staat te koken. Bovendien zijn luisterboeken ook een goede oplossing als je last hebt van dyslexie of een andere leesbeperking, eventueel in combinatie met het papieren boek.

De luisterboeken voor volwassenen vind je tussen de muziekafdeling en de informatieve boeken in, tegen de wand die beide van elkaar scheidt. Ze staan net als de gewone boeken gerangschikt op de afgekorte naam van de auteur. Als genreaanduiding dragen ze dit icoontje. Doorklikken op dit icoontje brengt je naar een overzicht van alle luisterboeken voor volwassenen. Luisterboeken voor jongeren vind je in de jeugdafdeling.

 

Wat zijn Daisy-boeken?

Daisy-boeken zijn een hele bijzondere vorm van luisterboeken. Ook hierbij gaat het om boeken die werden ingesproken, maar het verschil is dat er hier ook een digitale structuur in werd aangebracht.

Deze digitale structuur biedt heel wat voordelen:

  • Je kan moeiteloos van zin naar zin bladeren, van bladzijde naar bladzijde of van hoofdstuk naar hoofdstuk.
  • Je kan bladwijzers toevoegen om naar terug te keren
  • Het boek onthoudt waar je gebleven bent
  • Je kan de leessnelheid aanpassen naar eigen goeddunken

Je vindt de Daisy-boeken naast de luisterboeken en ze staan ook weer alfabetisch gerangschikt op de afgekorte achternaam van de auteur.

 

Hoe kan ik Daisy-boeken gebruiken?

De Daisy-boeken van de bib staan op cd, maar let op: op een gewone cd-speler ga je ze echter niet kunnen afspelen. Als je een cd-speler hebt die mp3's ondersteunt, kan je het verhaal wel als een gewoon luisterboek beluisteren maar heb je geen toegang tot de voordelen van die digitale structuur.

Wil je gebruik maken van de bijzondere navigatiemogelijkheden die de Daisy-boeken te bieden hebben? Dan kan je gebruik maken van een specifieke Daisy-speler. Dit toestel is speciaal ontworpen voor het gebruiksgemak van blinden en slechtzienden, met onder andere extra grote knoppen.

Heb je zin om eens een Daisy-speler te testen alvorens over te gaan tot de aankoop ervan? Neem contact met ons op via bibliotheek@dilsen-stokkem.be om ons toestel eens een keertje uit te proberen. Voor meer informatie over de aankoop ervan verwijzen we je door naar de website van de Luisterpuntbibliotheek.

Een alternatieve manier om Daisy-boeken te beluisteren is via de computer, tablet of smartphone. Je kan je cd's van de bib afspelen op je computer, maar dan heb je wel de juiste software nodig. Ook kan je de Daisy-boeken downloaden of streamen zonder dat je de cd van de bib nodig hebt. Voor meer informatie over welke software of app je nodig hebt voor al deze verschillende mogelijkheden verwijzen we je door naar deze en deze pagina op de website van de Luisterpuntbibliotheek.