Auteurslezing Rachida Lamrabet

Eindelijk kunnen we deze gelauwerde schrijfster ontvangen in de bib om te komen spreken over de thema's in haar werk.

Rachida Lamrabet

 

Deze lezing hadden we eigenlijk al ingepland op 25 maart 2020, naar aanleiding van de Internationale dag tegen racisme en discriminatie.

Het was een van de eerste activiteiten die we toen hebben moeten annuleren, en daarom zijn we erg blij dat dit ook weer de eerste lezing is die we opnieuw kunnen inplannen op woensdag 27 oktober.

Rachida Lamrabet is schrijfster en juriste, die vorig jaar ook nog twee keer in de prijzen viel met haar werk. Een grote dame dus, met veel te vertellen!

Je kan gratis naar haar komen luisteren, maar je moet je wel inschrijven onderaan deze pagina.

 

Wie is Rachida Lamrabet?

In het hele debat rond racisme en discriminatie, bezit Rachida Lamrabet een verhelderende blik. Als geen ander weet deze schrijfster wat het is om te spreken, te zwijgen en te schrijven met een stem vol nuance die vaak wordt overschreeuwd door holle slogans.

In het verleden was zij als juriste verbonden aan het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding. Nadat zij in 2007 haar eerste roman Vrouwland uitbracht en daarmee meteen de Vlaamse Debuutprijs in de wacht sleepte, bleef zij die job bij het huidige Unia nog tien jaar lang combineren met het vertellen van verhalen in tekst- en theatervorm. In 2017 scheidden de wegen van Lamrabet en Unia echter omwille van haar standpunten over het boerkaverbod.

Sindsdien is zij in de eerste plaats schrijfster. De problematiek om als inwijkeling in spreidstand tussen twee werelden te leven - een problematiek die zij vanuit haar Marokkaanse achtergrond heel goed kent - blijft daarbij een terugkerend thema.

Rachida Lamrabet is dus een stem die wij maar al te graag laten weerklinken in de bib, waar zij komt vertellen over recht en onrecht, migratie en identiteit - stuk voor stuk centrale thema's in haar werk.

 

Rachida Lamrabet in de prijzen  

Voor we onze lezing van maart 2020 moesten annuleren, was het jaar wel goed begonnen voor Rachida Lamrabet. Op 28 januari ontving ze de tweejaarlijkse Cultuurprijs van de KU Leuven en op 18 februari mocht ze vervolgens ook de Ultima voor de Letteren in ontvangst nemen, de cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap. Twee prestigieuze prijzen die een enorme waardering betekenen voor haar werk.

In naam van de bibliotheek een dikke proficiat hiervoor!

 In samenwerking met:

Logo Literatuur Vlaanderen

 

 

 

Inschrijven voor deze lezing  

Deelname aan de lezing is volledig gratis, maar je moet je wel inschrijven. Dit kan door middel van het formulier hieronder. Let op: vul het formulier is per persoon die je wilt inschrijven.

Inschrijvingsformulier
Persoonsgegevens
Reservatie