Bij beginnende lezertjes gaat het snel: eerst kennen ze nog maar een paar woordjes, maar al gauw worden dat er meer en meer en op enkele maanden tijd kunnen ze plots al hele zinnen lezen.

 

Voor elk van deze verschillende fasen in de vroege leesontwikkeling zijn er namelijk specifieke boekjes nodig, speciaal afgestemd op het niveau van wat de kinderen op dat moment wel en niet kunnen. Om aan te geven voor welke fase zo'n boekje precies geschikt is, gebruiken we het AVI-niveau. Op school krijgen kinderen te horen wat hun leesniveau is, zodat je in de bib de juiste boekjes kan vinden om hen het technisch lezen te laten oefenen.

Je vindt de niveauboekjes op de bovenste schappen van de rekken in de middengang van de bibliotheek. Vlak eronder staan de C-boeken, waar je kind naar kan overstappen als het een goed leesniveau bereikt heeft.

 

Indeling niveauboekjes

Let op: momenteel worden er in verschillende scholen twee verschillende aanduidingen van het AVI-niveau gebruikt. We spreken van de oude AVI, die simpelweg van 0 tot 9 loopt, en van de nieuwe AVI, met een iets complexere indeling.

Bij ons in de bib staan de boekjes gerangschikt volgens het oude systeem, met een gekleurd bolletje bovenaan de rug. In onderstaand schema vind je terug naar welk AVI-niveau deze kleuren verwijzen, en hoe de oude AVI-aanduiding overeenstemt met de nieuwe.

 

  AVI 0    →    S3

  AVI 1    →    S3 - M3

  AVI 2    →    M3 - E3

  AVI 3    →    E3 - M4

  AVI 4    →    M4 - E4

  AVI 5    →    M4 - E4 - M5

  AVI 6    →    E4 - M5 - E5

  AVI 7    →    E5 - M6

  AVI 8    →    E5 - M6 - E6 - M7

  AVI 9    →    M6 - E6 - M7