Lezen is leuk en moet vooral leuk blijven, ook voor kinderen die hier misschien wat meer moeite hebben. Wij laten hen ook graag genieten van een goed verhaal en willen hen stimuleren om te blijven lezen!

 

Als je minder goed kan lezen, zou het jammer zijn als je daarom alleen maar boekjes kan lezen voor kinderen die een stukje jonger zijn dan je zelf bent. Die zijn dan kinderachtig en saai. Speciaal voor dergelijke lezers zijn er ook boeken waarvan het verhaal zelf perfect afgestemd is op hun leeftijdsniveau, maar de tekst zelf heel eenvoudig wordt gehouden.

Het gaat dan zowel om verhalen die hier specifiek voor werden geschreven, als om de vereenvoudigde versies van bestaande boeken. Zo hebben we De ridders van ronde keukentafel van Mark Tijsmans bijvoorbeeld in twéé verschillende uitgaven: het origineel van uitgeverij Manteau uit 2010 en de herwerkte versie van uitgeverij Zwijsen uit 2015 in hun reeks Zoeklicht Dyslexie.

 

We hebben deze boeken géén aparte plaats gegeven in onze bib om niet stigmatiserend te werken. Je kan de boeken wel heel eenvoudig terugvinden via onze catalogus door te filteren op materiaaltype Makkelijk lezen (in combinatie met de leeftijdscategorie).

Op een vergelijkbare manier kan je ook filteren op boeken die zijn uitgegeven met het lettertype dyslexie. Hierbij worden letters die door personen met dyslexie gemakkelijk met elkaar worden verward op een licht andere manier vormgegeven. Zo kunnen ze de tekst dus veel vlotter lezen!