Een verhaal lezen is leuk, maar een verhaal voorgelezen krijgen is net zo leuk. En vaak een pak makkelijker. Luisterboeken en de speciale Daisy-boeken vallen dan ook bij heel wat kinderen in de smaak.

 

De allerbekendste toepassing van luisterboeken is ongetwijfeld: op vakantie gaan met jonge kinderen. Urenlang kunnen ze geboeid naar het verhaal blijven luisteren. Maar ook gewoon thuis of eender waar is dat het geval!

Daarnaast zijn luisterboeken echter ook een hele goede oplossing als je last hebt van dyslexie of een andere leesbeperking, eventueel in combinatie met het papieren boek.

De luisterboeken voor kinderen vind je in de bakken aan de rand van de peuterhoek. Ze staan net als de gewone boeken gerangschikt op de afgekorte naam van de auteur. Als genreaanduiding dragen ze dit icoontje. Doorklikken op dit icoontje brengt je naar een overzicht van alle luisterboeken voor kinderen.

 

Wat zijn Daisy-boeken?

Daisy-boeken zijn een hele bijzondere vorm van luisterboeken. Ook hierbij gaat het boeken die werden ingesproken, maar het verschil is dat er hier ook een digitale structuur in werd aangebracht.

Deze digitale structuur biedt heel wat voordelen:

  • Je kan moeiteloos van zin naar zin bladeren, van bladzijde naar bladzijde of van hoofdstuk naar hoofdstuk.
  • Je kan bladwijzers toevoegen om naar terug te keren
  • Het boek onthoudt waar je gebleven bent
  • Je kan de leessnelheid aanpassen naar eigen goeddunken

Je vindt de Daisy-boeken naast de luisterboeken aan de rand van de peuterhoek. Ze staan ook weer alfabetisch gerangschikt op de afgekorte achternaam van de auteur.

 

Hoe kan ik Daisy-boeken gebruiken?

De Daisy-boeken van de bib staan op cd, maar let op: op een gewone cd-speler ga je ze echter niet kunnen afspelen. Als je een cd-speler hebt die mp3's ondersteunt, kan je het verhaal wel als een gewoon luisterboek beluisteren maar heb je geen toegang tot de voordelen van die digitale structuur.

Wil je gebruik maken van de bijzondere navigatiemogelijkheden die de Daisy-boeken te bieden hebben? Dan kan je gebruik maken van een specifieke Daisy-speler. Dit toestel is speciaal ontworpen voor het gebruiksgemak van blinden en slechtzienden, met onder andere extra grote knoppen.

Heb je zin om eens een Daisy-speler te testen alvorens over te gaan tot de aankoop ervan? Neem contact met ons op via bibliotheek@dilsen-stokkem.be om ons toestel eens keertje uit te proberen. Voor meer informatie over de aankoop ervan verwijzen we je door naar de website van de Luisterpuntbibliotheek.

Een alternatieve manier om Daisy-boeken te beluisteren is via de computer, tablet of smartphone. Je kan je cd's van de bib afspelen op je computer, maar dan heb je wel de juiste software nodig. Ook kan je de Daisy-boeken downloaden of streamen zonder dat je de cd van de bib nodig hebt. Voor meer informatie over welke software of app je nodig hebt voor al deze verschillende mogelijkheden verwijzen we je door naar deze en deze pagina op de website van de Luisterpuntbibliotheek.