Livre
Néerlandais

De geheime opdracht

Mireille Geus (auteur), Juliette de Wit (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
9-11 ans et plus
Genre:
Evelien, Amita, Wallace en Timo staan tijdens de vakantie op dezelfde camping. Ze gaan in tweetallen aan de slag met hun geheime opdracht. Op de finaleavond wordt de winnaar bekendgemaakt. AVI-M6. Vanaf ca. 9 jaar.
Sujet
Kamperen
Extra subject
avontuur, verhalen, vakantie, campings
Niveau de lecture
AVI 9
Titre
De geheime opdracht / Mireille Geus ; met tek. van Juliette de Wit
Auteur
Mireille Geus
Dessinateur
Juliette de Wit
Langue
Néerlandais
Éditeur
Tilburg: Zwijsen, 2007
101 p. : ill.
ISBN
9789027673947

Commentaires

De wereld zit vol spannende verhalen" kondigt de achterflap van dit boek aan, doelend op de krantenberichten waarrond dit verhaal draait. Als uitgangspunt zijn nl. enkele bijzondere en echte krantenberichten gekozen om dit verhaal te vertellen. Dit idee lijkt erg leuk, maar brengt ook beperkingen met zich mee, en jammer genoeg merk je dit ook tijdens het lezen. De uitwerking van het verhaal is weinig origineel en met momenten aan de voorspelbare kant. Hoezeer Mireille Geus ook haar best doet om een creatieve inslag te vinden, het blijft allemaal weinig verrassend.

Alles speelt zich af op camping 'De Olmen', waar een team van animatoren klaarstaat om de kinderen dé vakantie van hun leven te bezorgen. De twee animatoren Wing en Jimmy hebben een (jawel!) geheime opdracht in petto voor de kinderen die deze uitdaging aangaan. De hartsvriendinnen Evelien en Amita wagen het erop. Zij moeten het antwoord vinden op de vraag waarom mensen zo vaak één sok verliezen. De vrienden Wallace e…Lire la suite
Het animatieteam van de camping heeft een geheime opdracht samengesteld die in tweetallen moet worden opgelost. Evelien en Amita moeten antwoord zoeken op de vraag waarom mensen zo vaak een sok verliezen. Wallace en Timo moeten de verdwenen prijswinnaar van een staatslot opzoeken. Tijdens de finaleavond op de camping vertellen ze om beurten een deel van hun belevenissen waarna de winnaar(s) bekend worden gemaakt. Deel uit de serie 'Nieuws!'*, waarin een bijzonder (echt) krantenbericht uitgangspunt geweest is voor de auteur om het verhaal te vertellen. Dit gegeven is leuk, maar wordt weinig creatief uitgewerkt, waardoor een eenvoudig, weinig verrassend verhaal verteld wordt zonder enige spanning of diepgang. Ook de gekozen vorm (kinderen die hun verhaal om beurten vertellen) is weinig sprankelend en zelfs wat saai. Het taalgebruik is modern, de hoofdstukken zijn erg kort en de zwart-witte potloodillustraties eenvoudig, AVI-M6. Vanaf ca. 9 jaar.

De geheime opdracht

Mireille Geus, da’s toch de schrijfster die met ‘Big’ een Gouden Griffel won? Inderdaad en dus geven we dit boek het voordeel van de twijfel, want de kaft is niet bepaald aanlokkelijk te noemen. Hopen dus dat de inhoud beter is dan de kaft aangeeft … Plaats van gebeuren: camping ‘De Olmen’, waar een heus recreatieteam klaarstaat om de kinderen aldaar een hele zomer lang te animeren. Eén van de activiteiten is, jawel, de geheime opdracht, zoals de titel van het boek al aangeeft. Twee krantenberichten moeten tot op de draad uitgezocht worden, te weten het raadsel van de verdwijnende sokken en een al even verdwenen lottowinnaar. Zo gezegd, zo gedaan. Meer valt er eigenlijk niet over dit boek te vertellen. Een tussendoortje zonder meer, met een naar mijn aanvoelen nogal Nederlandse setting, waardoor het Vlaamse kinderen wellicht niet zal weten te bekoren. Uitgeverij Zwijsen wil met de reeks ‘Nieuws!’ kinderen de achtergronden van het nieuws leren kennen, door als uitgangspunt een krantenb…Lire la suite

Suggestions