De broers Karamazov

Autre titre De gebroeders Karamazov

Fjodor M. Dostojevski (auteur), Arthur Langeveld (traducteur)
Roman over de drie zoons van een Russische grootgrondbezitter, die een beeld geeft van het Russische volkskarakter en het leven in het 19e eeuwse Rusland.
Titre
De broers Karamazov
Autre titre
De gebroeders Karamazov
Auteur
Fjodor M. Dostojevski
Traducteur
Arthur Langeveld 1947-
Langue
Néerlandais
Langue originale
Russe
Titre original
Bratja Karamazovy
Éditeur
Amsterdam: Van Oorschot, 2020
966 p.
ISBN
9789028220096 (hardback)

Plusieurs formats:

Commentaires

Dit is een van de grootste romans uit de wereldliteratuur, tevens de laatste roman die Dostojevski schreef. Het boek wordt dan ook beschouwd als de synthese van zijn oeuvre. Een volumineus boek (1000 pagina's), misdaadroman en vooral ideeënroman, met een enorme scala karakters, rijk aan elkaar doorkruisende niveaus, een soms bejubeld, soms verketterd meesterwerk, geen gemakkelijke lectuur. De laatste Nederlandse vertaling verscheen bij de befaamde Russische Bibliotheek in 1958 en beleefde zes herdrukken. Tijd dus voor een nieuwe vertaling, waarvoor Arthur Langeveld aangesproken werd, die eerder al zijn sporen verdiende met Gogolj en de polyfone Boris Pilnjak. Het resultaat is een vlot leesbare vertaling (het ouderwetse 'gebroeders' werd 'broers'...), die zich schijnbaar moeiteloos voegt naar Dostojevski's "duizelingwekkende variatie van taalgebruik" (Langeveld). Alle personages hebben hun taalkundige eigenaardigheden en Dostojevski speelde graag met taal, soms met "een krankzinnig Poo…Lire la suite
Herdruk van de vertaling uit 2005, onder de ‘modernere’ titel ‘De broers Karamazov’, een duidelijke verbetering ten opzichte van de eerdere. De nieuwere vertaling is van de hand van Arthur Langeveld, wiens stilistische brille en zeer grote nauwkeurigheid tot een bijzonder resultaat hebben geleid. ‘De broers Karamazov’, Dostojevski's hoofdwerk, is zowel een spannende als een filosofisch diepgravende roman. Een moord- en liefdesgeschiedenis wordt op een ongeëvenaarde manier gecombineerd met filosofische en religieuze problematiek. Een van de belangrijkste romans uit de wereldliteratuur. Vrij kleine druk.

À propos de Fjodor M. Dostojevski

Fiodor Mikhaïlovitch Dostoïevski (en russe : Фёдор Михайлович Достоевский, [ˈfʲɵdər mʲɪˈxajEn lire plus sur Wikipedia

Suggestions