Een kunstschilder die niet de erkenning van zijn kunstenaarschap vindt is bezeten van het idee een meesterwerk te moeten maken.
Titre
Het meesterwerk
Auteur
Emile Zola
Traducteur
Lidewij van den Berg Marijke Scholts
Postface
Marjolein Van Tooren
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
L'oeuvre
Éditeur
Zaandam: Uitgeverij Oevers, 2020
470 p. : ill.
ISBN
9789492068194 (paperback)

Commentaires

Een buitengewoon geslaagde mislukking

Emile Zola kende het kunst­wereldje als zijn broekzak en stond bij de artistieke omwenteling van het impressionisme op de eerste rij. Het meesterwerk is een van de geniet­baarste delen van Les Rougon-Macquart.

Op Emile Zola (1840-1902) valt het een en ander aan te merken. De naturalistische schrijver wilde in zijn romans op 'wetenschappelijke' wijze aantonen hoe gedetermineerd de mensheid wel niet was. Zo'n programma levert zelden verteerbare literatuur op, maar Het meesterwerk is een monumentale uitzondering op deze regel. Deze vuistdikke pil uit 1886 is een van de genietbaarste delen van Les Rougon-Macquart en dat heeft veel aan de vertrouwdheid van de auteur met zijn onderwerp te danken. In deze twintigdelige romancyclus, waarin maar liefst vijf generaties van een familie ten tonele worden gevoerd, wordt telkens ingezoomd op een bepaald milieu. Het veertiende deel speelt zich af in impressionistische kringen. Zola kende het kunstwereldje als zijn broekzak en stond bij deze artistieke omwenteling op de eerste rij.

Omwenteling

'Met Claude Lantier wil ik het gevecht van de artiest tegen de natuur schilderen, de inspanningen van het scheppen van een kunstwerk', verklaarde Zo…Lire la suite

Zola (1840-1902) is een naturalistisch schrijver. Hij ziet de personages van zijn romans als producten van hun afkomst, het milieu waarin ze verkeren en het tijdperk waarin ze leven. In ‘Het meesterwerk’ (1886) beschrijft Zola het leven van Claude Lantier, een begenadigd en vernieuwend schilder. Hij is echter erfelijk belast: hij lijdt aan stemmingswisselingen. Aan het meesterwerk dat Claude voor ogen staat (het doet denken aan ‘Le déjeuner sur l’herbe’) werkt hij jarenlang. Als hij het dan eindelijk presenteert op een Salon, wordt hij uitgelachen: hij is zijn tijd ver vooruit. Datzelfde gaat op voor een enorm doek, gesitueerd in een Parijse wijk. Hij begrijpt dat men bepaalde elementen als vreemd zal ervaren, en vernietigt het. De stad Parijs speelt trouwens een belangrijke rol in de roman. Alle inzendingen voor de jaarlijkse Parijse Salons worden afgewezen. Zijn leven komt zo in een negatieve spiraal terecht en daarvan wordt ook zijn vrouw Christine het slachtoffer. Een meesterlijke…Lire la suite

Een meesterlijke mislukking

De zomer is hét moment om bij te lezen; klassiekers krijgen een nieuw jasje. Deze week: 'Het meesterwerk' van Emile Zola.

Als je het hebt over onsterfelijke schrijvers, is de Fransman Emile Zola (1840-1902) doorgaans niet een van de allereersten aan wie je denkt. En dat is niet terecht, bedacht ik bij het lezen van de nieuwe vertaling van diens roman 'Het meesterwerk' - een boek dat gaat over de mislukte vervaardiging van een meesterwerk, maar dat wel zelf een echt meesterwerk is.

Het is deel veertien uit de ambitieuze cyclus 'Les Rougon-Macquart', twintig dikke romans waarin de schrijver een panoramisch beeld wilde geven van het leven in het Tweede Franse Keizerrijk (1852-1870). Het waren de jaren waarin de architect baron Haussmann op bevel van Napoleon III tienduizenden woningen liet slopen om de grote boulevards aan te leggen en waarin het middeleeuwse centrum van Parijs voorgoed met de grond gelijk werd gemaakt. 'Het meesterwerk' kan overigens, zoals alle delen uit de serie, probleemloos zelfstandig worden gelezen.

De roman vertelt het verhaal van een groepje kunstenaars en kunstlui…Lire la suite

À propos de Emile Zola

Émile Zola est un écrivain et journaliste français, né le 2 avril 1840 à Paris et mort le 29 septembre 1902 dans la même ville. Considéré comme le chef de file du naturalisme, c'est l'un des romanciers français les plus populaires, les plus publiés, traduits et commentés dans le monde entier. Il a durablement marqué de son empreinte le monde littéraire français. Ses romans ont connu de très nombreuses adaptations au cinéma et à la télévision.

Sa vie et son œuvre ont fait l'objet de nombreuses études historiques. Sur le plan littéraire, il est principalement connu pour Les Rougon-Macquart, une fresque romanesque en vingt volumes dépeignant la société française sous le Second Empire qui met en scène la trajectoire de la famille des Rougon-Macqua…En lire plus sur Wikipedia