Livre
Néerlandais

Wit

Cees Kranen (auteur), Paula Gerritsen (dessinateur)

Commentaires

Dit prentenboek raakt twee eeuwenoude thema’s aan: vergankelijkheid en hoop. Op de achterflap wordt het zo verwoord: ‘In de paleistuin botst [prinses Titia] tegen een grote sneeuwman op. Ze worden vrienden en spelen de hele winter lang. Dan wordt het lente...' Een klassiek uitgangspunt, maar dat betekent niet dat het boek zonder meer geslaagd is. Vergelijk het met de keuken: het is de kunst van de kok die bepaalt of de smaak van het klassieke gerecht uitmuntend dan wel weinig voortreffelijk is.
Hoe overtuigend brengen Cees Kranen en Paula Gerritsen het klassieke verhaal in Wit? De tekst van debutant Kranen, in spreektaal, staat bol van redundante beschrijvingen. Die ballast werkt als een rem op het verhaalritme en laat weinig aan de verbeelding over. ‘Prinses Titia staat voor het raam en kijkt naar buiten. Ze heeft een prachtige witte jurk aan, haar lievelingskleur. Toen ze sliep heeft het heel hard gesneeuwd. En nu ligt er een dikke deken over de wereld.’ De ervarener Ill…Lire la suite
Op een mooie koude winterochtend heeft het buiten flink gesneeuwd. Alles is wit; Prinses Titia´s lievelingskleur! Ze gaat gauw naar buiten en ontmoet daar een sneeuwpop. Ze neemt hem mee het paleis in waar nu alle kachels uit moeten, tot groot ongenoegen van de lakeien. Prinses Titia en Sneeuwman beleven een leuke tijd en doen veel dingen samen. Totdat de lente aantreedt. Dan smelt de sneeuw en wordt het ook warmer in het paleis. Daar begint de sneeuwpop ook te smelten, tot groot verdriet van prinses Titia. Gelukkig belooft hij om de volgende winter weer terug te komen. Aandoenlijk prentenboek over een eigenwijs meisje wiens hart smelt voor een sympathieke sneeuwpop. Het verhaal laat zich goed voorlezen. De fraaie illustraties, potloodtekeningen ingekleurd met dekkende verf, beslaan een dubbele pagina en vullen het verhaal aan. De illustraties stralen warmte uit. Op het sfeervolle omslag staan prinses Titia en de sneeuwpop in een winters sneeuwlandschap. Vanaf ca. 4 jaar.

Wit

Prinses Titia's lievelingskleur is wit. Ze draagt steeds witte jurkjes. Ze is in haar nopjes want het sneeuwt en de hele wereld ligt onder een dik wit sneeuwtapijt. Ze wil dan ook dadelijk naar buiten. Daar botst ze op een grote sneeuwman met een oranje wortelneus en zwarte kooltjesogen. Prinses Titia wil de sneeuwman haar paleis laten zien. Vijf lakeien zetten hem op de slee en trekken hem naar binnen tot in de grote feestzaal. Alle verwarming moet uit want anders smelt Sneeuwman. Prinses Titia speelt de hele winter lang met de sneeuwman, eet er ontelbare ijsjes mee en speelt verstoppertje totdat ... het lente wordt.
Ontroerend verhaal over een eenzaam prinsesje dat vriendschap sluit met een sneeuwman en het onvermijdelijke tracht te aanvaarden. Het thema is niet zo origineel maar het is wel mooi uitgewerkt en de illustraties zijn heel aantrekkelijk.