Sint-Petersburg, eind 19e eeuw. Een Russische prins zaait door zijn argeloosheid en eerlijkheid verbijstering in de societykringen.
Titel
De idioot
Regisseur
Vladimir Bortko
Naar het werk van
Fjodor M. Dostojevski
Componist
Igor Kornelyuk
Acteur
Yevgeny Mironov Vladimir Mashkov Lydia Velezheva
Uniforme titel
Idiot
Taal
Russisch
Uitgever
T2 Entertainment, 2011
5 dvd-video's
Oorspr. opname
2003
Speelduur
ca. 503 min.
Aantekening
Russisch gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8718011203946

Besprekingen

Een tiendelig Russisch kostuumdrama uit 2003 naar de beroemde roman van Dostojevski, geschreven in 1868, met in de hoofdrollen bekende Russische acteurs. Het verhaal speelt in Sint-Petersburg, eind 19e eeuw. De ernstig aan epilepsie lijdende prins Mysjkin (Yevgeny Mironov) heeft jarenlang doorgebracht in een Zwitsers sanatorium. Bij zijn terugkeer naar Sint-Petersburg wordt hij door de society meewarig bekeken. Hij ontmoet de mooie Natasja Filippovna, die voorbestemd lijkt tot een huwelijk met de protégé van een generaal, maar ook andere aanbidders heeft. Mysjkin wordt aangetrokken door een andere vrouw, Aglaja, maar om Natasja te verdedigen tegen haar belagers doet hij haar een aanzoek. De filosofische en morele problemen die aan de orde komen zijn belangrijker dan het verhaal. De makers van de serie hebben veel aandacht besteed aan de aankleding en sfeer en volgen nauwgezet het verhaal van het boek. Mironov werd door deze rol zeer beroemd in Rusland en won een Gouden Adelaar (de Rus…Lees verder

Over Vladimir Bortko

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Mikhail Popov (Михаил Попов, http://thebestphotos.ru/)

Vladimir Vladimirovitsj Bortko (Russisch: Владимир Владимирович Бортко) (Moskou, 7 mei 1946) is een Russisch filmregisseur, scenarioschrijver en producent.

Biografie

Vladimir Bortko groeide op in het gezin van de Oekraïense Sovjet-toneelschrijver Aleksandr Kornejtsjoek. Na zijn studie in het Geologisch College van Kiev en zijn legerdienst in 1965-1966 werkte hij drie jaar als elektrotechnicus in Kiev.

In 1969 ging hij naar de Karpenko-Kary Staatsuniversiteit voor Theater, Film en Televisie in Kiev. Na zijn afstuderen in 1974 werkte hij als assistent-regisseur bij de Dovzjenko Film Studio. In 1975 kon hij daar zijn eerste film regisseren, getiteld Kanaal.

In 1980 werd Vladimir Bortko productieleider in de Kinostoedia Lenfilm in Leningrad, na Mosfilm in Moskou de grootste filmproductiemaatschappij van de Sovjet-Unie. Hij kreeg relatieve bekendheid in de Sovjet-Unie, maar zijn grote doorbra…Lees verder op Wikipedia