Boek
Nederlands

Paniek op het ijs

Vivian Den Hollander (auteur), Juliette de Wit (illustrator)
Spekkie en Sproet maken een schaatstocht met hun familie. Ze overnachten in een hotel waar vreemde dingen gebeuren: er verdwijnen spullen, Spekkie hoort een verdacht gesprek en de priksleewedstrijd mislukt bijna. Ze gaan op onderzoek uit.
Onderwerp
Schaatsen
Leesniveau
AVI 7, AVI E5, AVI M6
Titel
Paniek op het ijs
Auteur
Vivian Den Hollander
Illustrator
Juliette de Wit
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2013
96 p. : ill.
ISBN
9789021671802 (hardback)

Besprekingen

'Spekkie en Sproet', de populaire reeks die wordt omschreven als ‘Baantjer voor beginners’, is al weer toe aan het elfde boek. In 'Spekkie en Sproet: paniek op het ijs' beleven de twee kinderen een spannend avontuur in de kou.
Het is winter, en nu het al een tijdje heeft gevroren ligt er een dik pak ijs op de sloot. Sproets vader en Nelson, de neef van Spekkie, doen mee aan een schaatswedstrijd in Woppelerveen. Spekkie en Sproet mogen mee om de twee aan te moedigen. Omdat er een grote drukte wordt verwacht besluit het groepje al een dagje eerder die kant op te gaan en in een hotel te overnachten. In dat hotel zijn er allerlei dingen niet in de haak: spullen verdwijnen en Sproet vangt een paar geheimzinnige gesprekken op. Na de priksleewedstrijd blijkt dat ook de medailles voor de winnaars zijn gestolen, en dat is voor Spekkie de druppel. Ze besluit haar speurdersinstinct niet langer te onderdrukken en gaat aan de slag om het mysterie op te lossen.
Paniek op het ijs i…Lees verder
Spekkie en Sproet vergezellen vader Daan en oom Nelson naar een schaatswedstrijd in Woppelerveen. Spekkie, Sproet en Daan logeren in Hotel De Wijde Blik, Nelson logeert in Hotel De Lokeend. Terwijl de voorbereidingen voor de schaatswedstrijd in volle gang zijn, gebeuren er in Hotel De Wijde Blik de vreemdste dingen. Er verdwijnen gevulde koeken, het wc-papier is op, medewerkers gedragen zich geheimzinnig en op de dag van de wedstrijd smaakt de chocolademelk vreselijk vies… Dat is natuurlijk spekkie voor het bekkie van Spekkie! Zij gaat op onderzoek uit. Sproet is meer gericht op de ijspret: zowel schaatsend als met de prikslee. Dit nieuwe deel in de spannende reeks rond het actiegerichte speurdersduo Spekkie en Sproet wordt met vaart, veel dialoog en humor verteld. De zwart-witillustraties geven de tekst op vrolijke wijze weer. In gedachten zien de kinderen die het verhaal voorgelezen krijgen zichzelf al als dappere medespeurders. Iets oudere kinderen kunnen het spannende verhaal, dat…Lees verder

Spekkie en Sproet. Paniek op het ijs

Daan, de vader van Sproet, neemt Spekkie en Sproet mee naar Woppelerveen om te gaan schaatsen. Nestor, de neef van Spekkie die politieagent is, is ook van de partij. In het hotel waar ze logeren heeft Spekkie al vlug door dat er rare dingen gebeuren. Er verdwijnen koffiekoeken en toiletpapier, zelfs de medailles die de winnaars krijgen na de schaatsrace zijn verdwenen. De chocolademelk die ze op het terras drinken, proeft zout. Spekkie heeft al vlug door dat het personeel van het hotel er voor iets tussen zit. Hoe gaat ze dat bewijzen?
Spannend verhaal voor jonge lezertjes die de avonturen van dit tweetal volgen. Het boek biedt pretentieloos amusement en ook de illustraties zijn echt basic.

Suggesties