Boek
Slovaaks
Toeristische conversatiegids.
Titel
Slowaaks / samengest. door Van Dale Lexicografie
Samensteller
Van Dale Lexicografie
Taal
Slovaaks
Uitgever
Utrecht: Kosmos-Z&K, 2004
221 p. : ill.
ISBN
90-215-4133-5

Besprekingen

Dit taalgidsje is een praktische handleiding voor toeristen en anderen die Slowakije bezoeken. Het is summier, maar bevat een beknopte grammatica en een korte woordenlijst. Aan de hand van situaties (openbaar vervoer, winkels etc.) worden de meest relevante zinnen in het Slowaaks gegeven, samen met een impressie van de uitspraak. Er is ook een hoofdstukje 'versieren'. Het boekje is niet geschikt om een diepgaande kennis van het Slowaaks te verwerven. De opzet lijkt zeer sterk op andere conversatiegidsjes, bijvoorbeeld Kramers Taalgids Tsjechisch. Het Nederlands is in de nieuwe spelling. Deze nieuwe druk werd weer herzien en uitgebreid, o.a. met tekeningen van het menselijk lichaam (handig bij de dokter) en actueel computerjargon (prepaid etc.).

Over Van Dale Lexicografie

Van Dale Lexicografie bv (ook wel Van Dale) is een uitgeverij van woordenboeken, gevestigd in Antwerpen en Utrecht. De uitgeverij is genoemd naar Johan Hendrik van Dale (1828-1872), de grondlegger van het bekendste Nederlandse woordenboek in zijn huidige vorm.

Van Dale Lexicografie werd opgericht als werkmaatschappij van Kluwer. In maart 1999 maakte de uitgeverij zich los van het Wolters Kluwer-concern en werd zij een zelfstandig onderdeel binnen uitgeversgroep Veen Bosch & Keuning Uitgevers.

Uitgaven

Van Dale is vooral bekend als uitgever van het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal, beter bekend als de Dikke Van Dale, ook toegankelijk via de website vandale.nl. Andere uitgaven zijn een woordenboek Hedendaags Nederlands, vertaalwoordenboeken voor moderne vreemde talen, een idioomwoordenboek en een serie praktijkgidsen (waaronder het Stijlboek NRC Handelsblad uit 2000 en het Stijlb…Lees verder op Wikipedia