Titel
Pools / samengest. door Van Dale lexicografie
Auteur
Van Dale Lexicografie
Taal
Nederlands
Uitgever
Utrecht: Kosmos, 2006
222 p. : ill.
ISBN
90-215-4113-0 9789021541136

Besprekingen

Dit taalgidsje vormt een welkome aanvulling voor diegenen die naar Polen reizen, met Polen corresponderen of Pools leren (voor deze laatste categorie bevat dit boekje enkele alledaagse uitdrukkingen, die van nut kunnen zijn bij het verbeteren van de actieve taalbeheersing). Het eerste gedeelte bestaat uit enkele specifieke rubrieken (zoals: verkeer, spreekwijzen, eten en drinken, ziekte, tellen etc.) en enige handige tips (o.a. openingstijden van winkels en instellingen in Polen); het tweede gedeelte wordt in beslag genomen door een woordenlijst (Nederlands-Pools) van frequent voorkomende woorden. Ten behoeve van de juiste uitspraak van het Pools wordt ieder Pools woord gevolgd door zijn fonetische weergave. Deze nieuwe druk werd weer herzien en uitgebreid, o.a. met tekeningen van het menselijk lichaam (handig bij de dokter) en actueel computerjargon (prepaid etc.).

Over Van Dale Lexicografie

Van Dale Lexicografie bv (ook wel Van Dale) is een uitgeverij van woordenboeken, gevestigd in Antwerpen en Utrecht. De uitgeverij is genoemd naar Johan Hendrik van Dale (1828-1872), de grondlegger van het bekendste Nederlandse woordenboek in zijn huidige vorm.

Van Dale Lexicografie werd opgericht als werkmaatschappij van Kluwer. In maart 1999 maakte de uitgeverij zich los van het Wolters Kluwer-concern en werd zij een zelfstandig onderdeel binnen uitgeversgroep Veen Bosch & Keuning Uitgevers.

Uitgaven

Van Dale is vooral bekend als uitgever van het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal, beter bekend als de Dikke Van Dale, ook toegankelijk via de website vandale.nl. Andere uitgaven zijn een woordenboek Hedendaags Nederlands, vertaalwoordenboeken voor moderne vreemde talen, een idioomwoordenboek en een serie praktijkgidsen (waaronder het Stijlboek NRC Handelsblad uit 2000 en het Stijlb…Lees verder op Wikipedia