WAT & HOE ENGELS
Ja - yes
jes
nee - no
noo
alstublieft (in enn verzoek) -please
pliez
alstublieft (bij het aanbieden van ites) -here you arc
hia joe ah
ja, graag - yes please
jes pliez
dank u wel - thank you
noo Senk joe
geen dank - you're welcome joh welkam
joh welkam
pardon -excuse me
ikskjoez mie
neemt u mi
Extra onderwerp
woordenboeken, Engelse taal
Titel
Engels / samengest. door Van Dale Lexicografie
Samensteller
Van Dale Lexicografie
Taal
Engels
Uitgever
Utrecht: Kosmos-Z&K, 2003
220 p. : ill.
ISBN
90-215-3966-7

Besprekingen

De 'Wat en hoe'-taalgidsen zijn verkrijgbaar in 21 talen: Arabisch, Deens, Duits, Engels, Frans, Grieks, Hebreeuws, Hongaars, Indonesisch, Italiaans, Japans, Noors, Pools, Portugees, Roemeens, Russisch, Slowaaks, Spaans, Tsjechisch, Turks en Zweeds. De flap heeft per taal een ander hip kleurtje, maar voor de rest is de opzet van deze taalgidsen telkens dezelfde.

Een grondige vernieuwing drong zich op om o.m. tegemoet te komen aan het moderne toerisme (met kinderen), waar termen als 'faxen', 'loodvrije benzine', 'pretpark', 'kinderstoel' noodzakelijk werden. De gidsen willen de taalgebruiker immers zo goed mogelijk helpen in verschillende situaties. Maar aangezien hij vaak de taal ook niet zo goed begrijpt -- denk maar aan het Japans -- is in veel gevallen bij de te stellen vragen ook een lijstje met mogelijke antwoorden opgenomen. Een uitgebreide woordenlijst achteraan en een basisgrammatica maken het de gebruiker ook mogelijk eigen zinnen te produceren en de basisprincipes van…Lees verder
Deze taalgids Engels richt zich op Nederlandse toeristen in Engelstalige landen, maar vooral in Groot-Brittannië. Eerst worden in veertien hoofdstukken, o.a. Handige rijtjes, Plichtplegingen, Uit eten, Openbaar vervoer, PTT, Sportieve ontspanning en In moeilijkheden praktische Nederlandse zinnen gegeven, gevolgd door de Engelse vertaling en uitspraak. Waar nodig wordt praktische informatie gegeven over o.a. uitgaan, bellen, trein, taxi. In tekeningen van een fiets, auto, tent worden de onderdelen in het Engels benoemd. De gids wordt afgesloten met een woordenlijst Engels-Nederlands van kernwoorden met verwijzing naar plaats in de gids en een heel beknopte grammatica. Deze nieuwe editie is uitgebreid en geactualiseerd met behulp van Van Dale Lexicografie. De praktische gebruikswaarde is dan ook veel verbeterd. Al met al een praktisch gidsje voor m.n. de wat oudere toerist.

Over Van Dale Lexicografie

Van Dale Lexicografie bv (ook wel Van Dale) is een uitgeverij van woordenboeken, gevestigd in Antwerpen en Utrecht. De uitgeverij is genoemd naar Johan Hendrik van Dale (1828-1872), de grondlegger van het bekendste Nederlandse woordenboek in zijn huidige vorm.

Van Dale Lexicografie werd opgericht als werkmaatschappij van Kluwer. In maart 1999 maakte de uitgeverij zich los van het Wolters Kluwer-concern en werd zij een zelfstandig onderdeel binnen uitgeversgroep Veen Bosch & Keuning Uitgevers.

Uitgaven

Van Dale is vooral bekend als uitgever van het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal, beter bekend als de Dikke Van Dale, ook toegankelijk via de website vandale.nl. Andere uitgaven zijn een woordenboek Hedendaags Nederlands, vertaalwoordenboeken voor moderne vreemde talen, een idioomwoordenboek en een serie praktijkgidsen (waaronder het Stijlboek NRC Handelsblad uit 2000 en het Stijlb…Lees verder op Wikipedia