Boek
Nederlands

Revue Lanoye : Filippica (polemische replieken)

Tom Lanoye (auteur)
+1
Revue Lanoye : Filippica (polemische replieken)
×
Revue Lanoye : Filippica (polemische replieken) Revue Lanoye : Filippica (polemische replieken)

Revue Lanoye : Filippica (polemische replieken)

Genre:
Titel
Revue Lanoye : Filippica (polemische replieken)
Auteur
Tom Lanoye
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2016
238 p.
ISBN
9789044629095 (paperback)

Besprekingen

Nuances in de polemiek

In Revue Lanoye toont Lanoye zijn scherpe polemische klauwen, maar brengt hij ook milde odes aan overleden vrienden en schrijvers.

Het vlammetje van de verontwaardiging brandende houden? Tom Lanoye hoeft er ook op zijn 58ste geen sikkepit moeite voor te doen. Werp hem een maatschappelijk fenomeen voor de voeten en hij zal er zijn tanden in zetten. Lever een politicus aan hem over en hij ontdoet zijn favoriete doelwit van kwakkelpraatjes en kromme redeneringen. Vraag hem naar de staat van het Vlaamse kunstenbeleid en hij zet stante pede zijn praatgrage kraantje open om ons te irrigeren met oekazes tegen Sven Gatz.

Ook vanuit zijn halfjaarlijkse zelfverkozen ballingschap in Kaapstad volgt Lanoye het Belgische landschap met de bezetenheid van een jonge wolf. Om zich vervolgens columngewijs driftig in de vuurlinies te begeven.

Lanoye mocht in het Canvas-programma Alleen Elvis blijft bestaan dan wel beweren dat zijn toneel- en romanwerk prioritair blijven, zijn zwak voor het polemische genre is intact. Hij staat daarmee op eenzame hoogte in Vlaanderen, waa…Lees verder

Tom Lanoye (1958) is niet alleen dichter, auteur van toneelstukken en romans, hij schrijft ook columns over maatschappelijke, politieke en culturele issues. Met deze geëngageerde kant van zijn schrijverschap bewijst hij zijn publiek een dienst: hij zoekt woorden om actuele fenomenen te duiden en formuleert een standpunt. Aan de lezer om hem te volgen of niet. Lanoye brengt zijn boodschap expliciet, amusant, met compassie of ronduit kwaad. Hij blijft daarbij (meestal) een charmante heer met oog voor nuance en relativering. Naast satirische en polemische stukken over een Belgisch politieschandaal, het Nederlandse zwartepietendebat, de Griekse schuldenlast, Barack Obama, Europese politiek en Vlaams kunstbeleid staan er in deze bundel literaire portretten van Gerrit Komrij, Louis Paul Boon en Jef Geeraerts. Hier schrijft Lanoye met een pen die niet in gal is gedoopt. Het zijn hommages aan overleden schrijvers die hoog in Lanoye’s vaandel staan. Lanoye schrijft gul en warm over hun kwalite…Lees verder

Over Tom Lanoye

CC BY 4.0 - Foto van/door Arthur Los

Tom Lanoye (uitspraak: /lɑ'nwa:/; Sint-Niklaas, 27 augustus 1958) is een Belgische romancier, dichter, columnist, scenarist, performer en theaterauteur. Hij woont en werkt in Antwerpen (België) en Kaapstad (Zuid-Afrika).

Biografie

Lanoye was de jongste zoon van een slager. Hij bezocht in Sint-Niklaas het Sint-Jozef-Klein-Seminarie College, toentertijd nog een jongenscollege. Hij studeerde Germaanse Filologie en sociologie aan de Universiteit Gent. In die jaren was hij ook actief lid van het vrijzinnige Taalminnend Studentengenootschap (TSG) 't Zal Wel Gaan. Lanoye studeerde af op een scriptie getiteld De poëzie van Hans Warren. Hij publiceerde zijn eerste werk in eigen beheer, naar eigen zeggen: ‘zoals alle punkbands toentertijd deden: uit onvrede met de bestaande structuren, en om het vak van binnenuit te leren’.

Hij komt vaak op zowel radio als televisie, niet alleen in België, maar ook in Nederland. Verder treedt…Lees verder op Wikipedia