Een jonge FBI-agente in opleiding moet een psychiater, die is opgenomen in een inrichting voor mentaal gestoorde criminelen, ondervragen om achter de motieven van een seriemoordenaar te komen.
Titel
De schreeuw van het lam / Thomas Harris ; vertaling Elly Schurink-Vooren ; geheel herzien door Ingrid Tóth en Henny van Gulik ; vertaling voorwoord Henny van Gulik
Auteur
Thomas Harris
Vertaler
Elly Schurink-Vooren
Bewerker
Ingrid Tóth Henny Van Gulik
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The silence of the lambs
Editie
Geheel herzien
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, [2019]
386 p.
ISBN
9789021023816 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Voor het onderzoek naar een seriemoordenaar start heeft deze al enkele jonge blanke vrouwen opgepikt, gevild en voor dood achtergelaten in rivieren. Clarice Starling, studente aan de afdeling Gedragswetenschappen van de FBI, krijgt de opdracht uit Dr. Lecter, een ontoegankelijke maar uiterst intelligente gewezen seriemoordenaar en psychiater, informatie los te weken. Dank zij diens cryptische aanwijzingen en ondanks officiële tegenwerking slaagt ze er pas heel laat in zich in de denkwereld van de dader in te leven. Heel knap getekende psychologische relatie tussen Dr. Lecter en Starling waardoor uiteindelijk beiden er beter van worden. Structureel zit het boek goed in elkaar: de moordenaar duikt pas op tegen de helft van het verhaal zodat de spanning gestadig naar een climax kan toegroeien. Steengoede thriller die iedere liefhebber van het genre zal aanspreken. De film naar het boek is bekroond met verschillende Oscars.

Over Thomas Harris

Thomas Harris (Jackson (Tennessee), 11 april 1940) is een Amerikaans schrijver. Hij is vooral beroemd door zijn boeken over dr. Hannibal Lecter.

Harris begon zijn schrijfcarrière als misdaadverslaggever in de Verenigde Staten en Mexico. Hij was tevens verslaggever en redacteur voor Associated Press in New York. Zijn debuutboek Black Sunday is het enige dat niet over Hannibal Lecter gaat. In plaats daarvan is het een (eveneens fictief) verhaal over een aanslag op een tot de nok toe gevuld footballstadion, tijdens de Superbowl.

In januari 2007 kwam zijn boek Hannibal Rising uit, waarin hij de geschiedenis van Lecter voor Red Dragon beschrijft. Alle vijf boeken van Harris zijn verfilmd, waarvan Red Dragon twee keer (eenmaal als Manhunter in 1986 en eenmaal als Red Dragon in 2002).

Bibliografie