Boek
Nederlands

Harold

Thierry Robberecht (auteur), Philippe Goossens (illustrator)
De kleine ridder Harold zit in zijn kasteel en laat niemand binnen, zelfs zijn vader en moeder niet. Hij is verdrietig en boos en sluit zich daarom op in zichzelf. Prentenboek met grote illustraties in kleur. Vanaf ca. 5 jaar.
Titel
Harold
Auteur
Thierry Robberecht
Illustrator
Philippe Goossens
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2007
[28] p. : ill.
ISBN
9789044808063 (hardback)

Besprekingen

De kleine ridder Harold zit in zijn kasteel en laat niemand binnen, zelfs zijn vader en moeder niet. Dan hoort hij iemand huilen en gaat op zoek in de donkere kelders. Als hij een deur opendoet, zit daar een huilend jongetje dat op hem lijkt: "Ik ben jouw verdriet ... Vanochtend hadden je mama en je papa een flinke ruzie. Daardoor had jij veel verdriet. En daarom ben ik hier.". Prentenboek waarin verdriet en het zich opsluiten in zichzelf tot uitdrukking worden gebracht. Geschreven in de ik-vorm, waardoor kinderen zich moeten identificeren met de hoofdpersoon. Op zich mooi gesymboliseerd, maar enige uitleg van een volwassene zal niet overbodig zijn. Warme, wat donkere illustraties die over dubbele pagina's zijn afgedrukt. De kleine tekstblokken zijn willekeurig verdeeld in de platen. Te gebruiken om met kleuters te praten over verdriet, geslotenheid, eenzaamheid en boosheid. Vanaf ca. 5 jaar.

Harold

Vandaag zit Harold in zijn kasteel en hij laat niemand binnen, mama niet en papa niet. Eigenlijk weet hij zelf niet goed waarom. Dan hoort hij diep in het kasteel iemand huilen. Hij gaat op speurtocht en ontmoet een klein, verdrietig jongentje dat sprekend op hemzelf lijkt. Het is zijn verdriet. Plots weet Harold het weer: vanochtend maakten mama en papa ruzie en daarom is hij weggelopen en heeft hij zich in zijn kasteel opgesloten. Maar mama en papa zijn niet meer boos op elkaar en de muren om hem heen storten langzaam in. Harold rent maar snel weer naar hen toe. De kleine jongen die het verhaal in de ik-persoon vertelt, leert zichzelf beter kennen. Als zijn ouders ruzie maken, dan trekt hij zich terug en bouwt muren om zich heen. Hij is ‘gesloten’ zegt zijn moeder. Alle kinderen zijn wel eens boos, eenzaam of verdrietig, maar door de in dit boek gebruikte symboliek is het verhaal voor hen onvoldoende herkenbaar en te abstract. Een voor kinderen wel erg moeilijk begrijpbaar boek. Eni…Lees verder

Over Thierry Robberecht

Thierry Robberecht (Brussel, 11 februari 1960) is een Belgische illustrator van kinderboeken.

Werk

Robberecht begon als striptekenaar en werkte onder meer voor Casterman. Ondertussen hij heeft ook al verschillende verhalen voor prentenboeken geschreven. In 2015 publiceerde hij de jeugdroman Memo 657.

In 2012 en 2013 schreef hij de scenario's voor twee albums in de stripreeks Lefranc, te weten De eeuwige shogun en Het geheim van Stalin.

Bekroningen

  • 2017: Prix des Incorruptibles voor Memo 657

Suggesties