Boek
Nederlands

Benno heeft een goed hart

Thierry Robberecht (auteur), Philippe Goossens (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Hector doet altijd lelijk tegen zijn klasgenoten en wordt daardoor buitengesloten. Benno probeert hem te helpen. Prentenboek met paginagrote illustraties in sprekende, warme kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Benno heeft een goed hart
Auteur
Thierry Robberecht
Illustrator
Philippe Goossens
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2009
[28] p. : ill.
ISBN
9789044810974 (hardback)

Besprekingen

Kinderen met gedragsproblemen maken het volwassenen niet altijd gemakkelijk: leerkrachten hebben moeite om de klas onder controle te houden, ouders weten soms niet goed hoe te reageren en mensen op straat kijken vreemd op bij een driftbui of ongeoorloofd gedrag. Maar ook kinderen weten vlug dat zo'n kind anders is, en gaan het uit de weg.
Dat is voor Benno en zijn klasgenoten niet anders: ze laten Hector, die de juf altijd kwaad maakt door zijn stoute gedrag, liever links liggen. Wanneer Benno een feestje geeft voor zijn verjaardag, twijfelt hij even, maar besluit dan toch om ook Hector uit te nodigen. Gelukkig wordt het feest een groot succes. De moraal van het verhaal tot bladzijde vier van het boek zou dan ook kunnen luiden: laat je niet leiden door vooroordelen, een kind met gedragsproblemen uitnodigen valt best mee. Maar dan trapt Thierry Robberecht zelf in de val van vooringenomenheid. Gedragsproblemen bij een kind? Dan spreekt het voor Robberecht blijkbaar vanzelf dat de oud…Lees verder
Benno denkt na over het gedrag van Hector, een klasgenootje dat altijd stout is en lelijk doet op school. Als Benno jarig is, nodigt hij Hector ook uit, omdat hij hem zielig vindt. Dan ontdekt hij waarom Hector altijd zo doet. Deel uit de serie over het gepersonifieerde hondje Benno en zijn vriendjes. Het bijna vierkante prentenboek is geschreven vanuit het perspectief van Benno en heeft grote kleurenillustraties die de rechterpagina beslaan. De tekst in korte zinnen (steeds op de linkerpagina in het midden van de bladzijde gedrukt op een witte achtergrond) bevat geen moeilijke woorden. Telkens staan twee kernwoorden die van emotionele betekenis kunnen zijn, in grote letter vetgedrukt. De prenten zijn gestileerd en hebben geen duidelijk perspectief; kleuren en eenvoudige gezichtsuitdrukkingen geven de sfeer goed weer. Zelfstandig verhaal uit de serie, dat de mogelijkheid biedt om met kleuters te praten over rot doen en gedragsproblemen. Geschikt om voor te lezen vanaf ca. 4 jaar. Hera…Lees verder

Over Thierry Robberecht

Thierry Robberecht (Brussel, 11 februari 1960) is een Belgische illustrator van kinderboeken.

Werk

Robberecht begon als striptekenaar en werkte onder meer voor Casterman. Ondertussen hij heeft ook al verschillende verhalen voor prentenboeken geschreven. In 2015 publiceerde hij de jeugdroman Memo 657.

In 2012 en 2013 schreef hij de scenario's voor twee albums in de stripreeks Lefranc, te weten De eeuwige shogun en Het geheim van Stalin.

Bekroningen

  • 2017: Prix des Incorruptibles voor Memo 657

Suggesties