Dvd
Nederlands

De fluit met 6 smurfen

Peyo (naar het werk van), Michel Legrand (componist)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar, Vanaf 3-5 jaar
Ridder Johan en zijn schildknaap Pirrewiet proberen samen met de Smurfen een toverfluit in veiligheid te brengen. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Smurfen
Titel
De fluit met 6 smurfen
Naar het werk van
Peyo
Componist
Michel Legrand 1932-2019
Uniforme titel
La flûte à six schtroumpfs
Taal
Nederlands
Uitgever
Lime-Lights Pictures, 2011
1 dvd-video
Oorspr. opname
1976
Speelduur
ca. 70 min.
Aantekening
Nederlands gesproken
EAN
8712609641349

Besprekingen

Belgisch-Franse animatiefilm uit 1976, gebaseerd op het gelijknamige stripalbum van Peyo en Delporte (1960) die ook het scenario schreven. Hoofdpersonen zijn ridder Johan en zijn schildknaap Pirrewiet die voor het eerst kennismaken met de Smurfen. Ze hebben de hulp van de Smurfen nodig wanneer de gemene Matthijs Pepersack een toverfluit steelt die door de kaboutertjes gemaakt is. De stemmen worden vertolkt door o.a. Lex Goudsmit, Trudy Libosan en Coen Flink. Emily Ashby (commonsensemedia.org) geeft 3 sterren. Zij waarschuwt dat de Smurfen pas halverwege de film in beeld komen en dat de film voor onze begrippen traag is. Zij prijst ook de positieve boodschappen – wees niet hebberig, toon geduld – in 'a well-rounded, wholesome pick'. Na deze bioscoopfilm begonnen de Amerikaanse Hanna-Barbera Studios aan de tekenfilmserie* 'The Smurfs' waarin tussen 1981 en 1990 zo'n 425 afleveringen verschenen. Vanaf ca. 5 jaar.

Over Peyo

Pierre Culliford (Brussel, 25 juni 1928 – aldaar, 24 december 1992) was een Belgische striptekenaar en scenarioschrijver. Hij was onder andere de geestelijke vader van de Smurfen, en was vooral bekend onder zijn pseudoniem Peyo.

Biografie

Jeugd

Pierre Culliford, geboren in Brussel, was het jongste kind van een tot Belg genaturaliseerde Engelse vader, een investeerder, en een Belgische moeder. Hij had een zus en broer. In zijn jeugd tekende Pierre Culliford al zijn schoolboeken vol. Hij hield op school vooral van gymnastiek en geschiedenis. Daarnaast speelde hij op school toneel, hield hij van lezen en zong hij in een koor. Op de wekelijkse familiebijeenkomst vertelde hij verhalen na die hij in de geschiedenisles had gehoord en later die van strips uit de krant, zoals Kuifje en Mickey Mouse. Hij zat ook bij de katholieke scouts, de Fédération des Scouts Catholiques.

Zijn middelbaresc…Lees verder op Wikipedia

Suggesties