Boek
Nederlands

Neven : roman

Peter Middendorp (auteur)
+1
Neven : roman
×
Neven : roman Neven : roman
Genre:
Er is waarschijnlijk één straf erger dan de rolstoel, en dat is te moeten toezien hoe een ander in jouw plaats in die rolstoel zit, en daar voor altijd in zal moeten blijven zitten. Zonder te denken of te praten, met alleen wat geluiden af en toe, en soms een automatische beweging van een arm, een schouder of een been. (Vegetatief, hoort hij wel eens zeggen.) Dit alles denkt Robert Oosterhof als h
Onderwerp
Familie, Schuld, Liefde
Titel
Neven : roman
Auteur
Peter Middendorp
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2022
173 p.
ISBN
9789403152219 (paperback)

Besprekingen

Gevecht met een geweten

Indringend beschrijft Peter Middendorp in zijn nieuwe roman Neven de tegenstrijdige gevoelens van een wiethandelaar met een zwaar belast geweten. De slotscène is majestueus.

Peter Middendorp heeft een voorkeur voor personages die niet zijn gezegend met een groot vermogen zich te hechten, of zich verwant te voelen met hun naasten. Neem de puber die aan het woord is in Vertrouwd voordelig, de tragikomische roman waarmee Middendorp in 2014 doorbrak. Hij voelt geen affectie voor zijn vader, ziet zijn moeder nauwelijks staan en gedraagt zich als een ijskonijn wanneer hij voor het eerst met een meisje slaapt. In Jij bent van mij (2018) zitten we in het hoofd van een moordenaar die gedurende de jaren dat hij niet in verband wordt gebracht met de misdaad 'gewoon' blijft functioneren in gezin en werk.

In Neven liggen de kaarten net iets anders. Robert Oosterhof (verteller en hoofdpersoon) haat zijn vader en dat begrijp je wel, want die heeft zijn zoon flink wat meppen verkocht en stuurde hem zonder blikken of blozen een rekening voor de vloer die hij in het huis van zijn zoon legt. Zijn moeder is quantité négligeable.

In tegenstellin…Lees verder

Met dit werk kun je niet zomaar stoppen ★★★★☆

Indringend beschrijft Peter Middendorp in zijn nieuwe roman Neven de tegenstrijdige gevoelens van een wiethandelaar met een zwaar belast geweten. De slotscène is majestueus.

Peter Middendorp heeft een uitgesproken voorkeur voor personages die niet zijn gezegend met een groot vermogen zich te hechten, zich verwant te voelen met hun naasten. Neem de puber uit Emmen die aan het woord is in Vertrouwd voordelig, de tragikomische roman waarmee Middendorp in 2014 doorbrak. Hij voelt geen affectie voor zijn vader, ziet zijn moeder nauwelijks staan, heeft geen echte vrienden en gedraagt zich als een ijskonijn wanneer hij voor het eerst met een meisje naar bed gaat. In Jij bent van mij (2018) zijn we te gast in het hoofd van een verkrachter en moordenaar die gedurende de vele jaren dat hij niet in verband wordt gebracht met de misdaad 'gewoon' blijft functioneren in zijn gezin en in zijn werk.

In Neven liggen de kaarten net iets anders. Robert Oosterhof (verteller en hoofdpersoon) haat zijn vader en dat begrijp je wel, want die heeft zijn zoon flink wat meppen verkocht en stuurde hem, om nog maar wat te noemen, zonder blikken of blozen een rekening voor d…Lees verder

Over Peter Middendorp

Peter Middendorp (Emmen, 3 oktober 1971) is een Nederlandse schrijver en journalist.

Levensloop

De vader van Middendorp was eigenaar van een Blokker-filiaal in Emmen. Peter Middendorp werd twee keer van de middelbare school gestuurd en ging werken. Hij keerde terug in de schoolbanken en rondde uiteindelijk het vwo af. Daarna volgde hij de studie Geschiedenis en Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na zijn studie schreef hij reportages, hoofdzakelijk voor HP/De Tijd. In diezelfde periode publiceerde hij de verhalenbundel Eerst had ik een leuke vriendin (2006) en de romans Noordeloos (2002) en Amateur (2005).

Middendorp werd bekend met zijn column Lange Poten voor het gratis nieuwsblad De Pers vanaf 2007. Daarin positioneerde hij zich uitdrukkelijk als buitenstaander en deed op die manier verslag van de politieke ontwikkelingen op het Haagse Binnenhof. Zijn columns werde…Lees verder op Wikipedia