Christus wordt weer gekruisigd

Nikos Kazantzákis (auteur), Hero Hokwerda (vertaler)
Voor enkele mannen uit een Grieks dorp die voor een passiespel de rollen van Christus en de apostelen toegewezen kregen, wordt wat als voorbereiding voor het spel bedoeld was, angstwekkende realiteit als een groep vluchtelingen zich aandient.
Titel
Christus wordt weer gekruisigd
Auteur
Nikos Kazantzákis 1883-1957
Vertaler
Hero Hokwerda
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Modern Grieks (vanaf 1453)
Oorspr. titel
O Christós xanastavrónete
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2016
447 p.
ISBN
9789028426573 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Nieuwe vertaling van de klassieke roman van Nikos Kazantzakis (1883-1957) uit 1954. Het is kort na Pasen in 1919 en de dorpsoudsten van het fictieve dorp Lykóvrysi (Anatolië) komen bijeen om de rollen te verdelen voor het passiespel van het volgende jaar (elke zeven jaar is dat er). Zelfgenoegzaam en apodictisch besluiten zij. Daarbij worden zij schilderachtig beschreven; vooral pope Grigoris doet zich gelden. De avond van die dag komt onder leiding van pope Fotis een groep vluchtelingen in het dorp aan. De gekozenen voor het passiespel trekken zich al snel hun lot aan; zij stijgen boven zichzelf uit en gaan zich naar hun toekomstige rol gedragen. De gevestigde orde trekt zich niets aan van de vluchtelingen; zij vinden hen alleen maar lastig. Op een nabijgelegen berg zoeken de vluchtelingen een heenkomen. De barmhartigheid van de toekomstige spelers kent geen grenzen; met Kerst zal hun Christus opnieuw gedood worden. Een belangrijke en grote roman (ook in eerdere vertaling in Nederlan…Lees verder

Over Nikos Kazantzákis

CC BY 3.0 - Foto van/door Μουσείο N. Καζαντζάκη / Kazantzakis Museum

Níkos Kazantzákis (ook getranslittereerd als Kazandzákis) (Grieks: Νίκος Καζαντζάκης) (Iraklion 18 februari 1883 – Freiburg im Breisgau, 26 oktober 1957) was een van de belangrijkste Griekse schrijvers van de 20e eeuw.

Levensloop

Nikos Kazantzakis werd in 1883 geboren in Iraklion op Kreta, toenmalig onderdeel van het Ottomaanse Rijk. Hij studeerde rechten in Athene en filosofie in Parijs bij Henri Bergson. Zijn carrière als schrijver begon hij als journalist. Daarnaast was Kazantzákis politiek actief: op jeugdige leeftijd bekleedde hij reeds een directeursfunctie op het Griekse ministerie van Sociale Zaken, en na de Eerste Wereldoorlog kreeg hij de leiding van een commissie voor de repatriëring van Griekse vluchtelingen die, op de vlucht voor het oorlogsgeweld in Turks Klein-Azië, naar de Kaukasus en Zuid-Rusland waren gevlucht. Door zijn optreden werden 150.000 Grieken gered van een hongerdood in Rusland.

Kazantz…Lees verder op Wikipedia