Boek
Nederlands

Virenzo en ik

Mireille Geus (auteur)
+1
Virenzo en ik
×
Virenzo en ik Virenzo en ik
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Jan en zijn vriend hebben ruzie gehad als Virenzo verdrinkt bij het zeilen. Hij denkt dat het zijn schuld is. Vanaf ca. 11 jaar.
Onderwerp
Dood, Vriendschap, Zeilen
Titel
Virenzo en ik
Auteur
Mireille Geus
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2003
114 p.
ISBN
90-5637-487-7

Besprekingen

Jan is 11 jaar en zit in groep 8. Zijn beste vriend Virenzo verdrinkt bij het zeilen. Er was ruzie en daarom denkt Jan, dat hij schuld heeft aan de noodlottige toedracht. De voorgeschiedenis van het ongeluk en de rouwverwerking worden prachtig beschreven. Aanvankelijk vanuit de perspectieven van elk der twee vrienden, aan het slot, onontkoombaar, alleen nog vanuit het perspectief van Jan. Dit perspectievenspel leidt hier en daar tot herhaling, maar levert in het algemeen een ontroerend verhaal op. Dit is mede te danken aan het verstaanbare maar geenszins kinderachtige taalgebruik. Vooral Jans probleem bij de rouwverwerking is aangrijpend verbeeld. Mooi is aangegeven hoe zowel Jans ouders als de moeder van Virenzo en de Juf hierin hun rol spelen. Jans rode pet vormt een eenvoudig maar fraai toegepast motief. Deze pet is ook goed te zien op de wat donker gekleurde omslagtekening. Vanaf ca. 11 jaar.

Over Mireille Geus

Mireille Geus (Amsterdam, 1964) is een Nederlandse schrijfster en schrijfcoach. Ze debuteerde in 2016 met de roman 'Een makkelijk kind' bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Haar ca. dertig jeugdboeken verschenen in tien verschillende landen en haar jeugdboek Big werden bekroond met de Gouden Griffel in 2006. In april 2019 verscheen haar tweede autobiografische roman 'Madame Jeanette' bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.

Voordat Mireille kinderboeken schreef, schreef ze toneelstukken voor kinderen en teksten voor Sesamstraat en Kindernet. Ze schrijft boeken voor verschillende jeugdboek uitgeverijen zoals Uitgeverij Zwijsen, Maretak, Lemniscaat, Gottmer en Leopold. Haar eerste kinderboek was Virenzo en ik, gebaseerd op een verhaal dat haar zoon haar vertelde. Het werd bekroond met Vlag & Wimpel. Met Big, haar tweede boek, sleepte ze de Gouden Griffel 2006 in de wacht. Ook werd Big genomineerd voor de Deutsche Jugend Buchpreis 2008 en werd het vert…Lees verder op Wikipedia