Boek
Nederlands

Dans!

Mireille Geus (auteur), Marc Suvaal (illustrator)
Maxime is gek op ballet. Haar vader is een beroemde Russische balletdanser. Als ze auditie mag doen bij een beroemde balletopleiding, besluit ze samen met haar moeder om het niet aan haar vader te vertellen. Want wat als ze niet wordt aangenomen... Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Dans!
Auteur
Mireille Geus
Illustrator
Marc Suvaal
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, © 2018
166 p. : ill.
ISBN
9789047710448 (hardback)

Besprekingen

Maxime is gek op ballet. Ze oefent heel hard, samen met haar vriendje Lev bij de Russische Juf Br. Ze heeft het niet van een vreemde, want haar vader is een beroemd Russisch balletdanser. En juist dat maakt het allemaal zo moeilijk, als ze samen met Lev auditie mag doen bij een gerenommeerde balletopleiding. Samen met haar moeder besluiten ze niets te zeggen tegen haar vader; bang dat ze hem teleurstelt. Want wat als ze niet gekozen wordt… Verhaal met drie thema’s: het volgen van je droom, voldoen aan de verwachtingen van je ouders en hoe liefde van ouders soms ook beknellend kan zijn. Geen gemakkelijke thema’s, maar vlot en herkenbaar beschreven. Bijzonder zijn ook de Russische gebruiken en tradities, die door het hele verhaal heen lopen. Bijzonder boek van een schrijfster die de Gouden Griffel won in 2006 met 'Big'. Vanaf ca. 9 jaar.

Dans

De grote vader-dochter liefde wordt al duidelijk op de eerste twee pagina’s waarin Maxime zelf haar geboorte beschrijft. En die onvoorwaardelijke liefde leeft doorheen het hele boek.Maxime vertelt haar verhaal en we worden er gracieus in meegenomen. Haar verhaal dat draait rond dansen en het gemis van haar voortdurend reizende vader. Haar vader is namelijk een internationaal gekend danstalent. En zal Maxime vanuit een bepaald verwachtingspatroon haar vader achterna gaan? Is dit wel wat ze wil? Kan ze alle offers brengen die haar vader voor zijn dans zo vanzelfsprekend vindt? En wat met haar geheim dat ze voor haar vader moet verzwijgen? Doe je dat wel: belangrijke dingen verzwijgen voor iemand waarvan je houdt? Dit jonge tienermeisje zit boordevol vragen en laat ons ongegeneerd meekijken in haar hoofd.De twee culturen, Russisch en Nederlands, die in Maxime versmelten, krijgen de nodige aandacht in dit boek. Het karakter en de levensvisie van ha…Lees verder

Over Mireille Geus

Mireille Geus (Amsterdam, 1964) is een Nederlandse schrijfster en schrijfcoach. Ze debuteerde in 2016 met de roman 'Een makkelijk kind' bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Haar ca. dertig jeugdboeken verschenen in tien verschillende landen en haar jeugdboek Big werden bekroond met de Gouden Griffel in 2006. In april 2019 verscheen haar tweede autobiografische roman 'Madame Jeanette' bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.

Voordat Mireille kinderboeken schreef, schreef ze toneelstukken voor kinderen en teksten voor Sesamstraat en Kindernet. Ze schrijft boeken voor verschillende jeugdboek uitgeverijen zoals Uitgeverij Zwijsen, Maretak, Lemniscaat, Gottmer en Leopold. Haar eerste kinderboek was Virenzo en ik, gebaseerd op een verhaal dat haar zoon haar vertelde. Het werd bekroond met Vlag & Wimpel. Met Big, haar tweede boek, sleepte ze de Gouden Griffel 2006 in de wacht. Ook werd Big genomineerd voor de Deutsche Jugend Buchpreis 2008 en werd het vert…Lees verder op Wikipedia