Boek
Nederlands

Vuil vel : veertig Vlaamse volkssprookjes

Marita De Sterck (auteur), Jonas Thys (illustrator)
+1
Vuil vel : veertig Vlaamse volkssprookjes
×
Vuil vel : veertig Vlaamse volkssprookjes Vuil vel : veertig Vlaamse volkssprookjes

Vuil vel : veertig Vlaamse volkssprookjes

Genre:
Titel
Vuil vel : veertig Vlaamse volkssprookjes
Auteur
Marita De Sterck
Illustrator
Jonas Thys
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2015
270 p. : ill.
ISBN
9789085426202 (hardback)

Besprekingen

En ze moordden nog lang en gelukkig

SPROOKJES. Antropologe en jeugdschrijfster Marita De Sterck verdient al jaren haar strepen als pleitbezorger voor ongepolijste en scabreuze volkssprookjes. In Vuil vel rakelt ze nu veertig tegendraadse Vlaamse exemplaren op. Met als hoofdpersonages: seks, bloed, kindermoord, geweld, incest en kannibalisme.

Wie raakte tijdens het voorleesuurtje nooit onder de dubbelzinnige bekoring van sprookjes? Ze staan bol van de moralistische levenslessen en lopen altijd weer uit op een veilig happy end. Maar onder de vernislaag van gepolijste Disneyklassiekers als Doornroosje, Sneeuwwitje, Belle en het beest of De schone slaapster houdt zich een wereld schuil van geweld, snoodaards en felle erotiek. Als kind zat je vaak met trillend hart te wachten op het moment dat het zoetgevooisde sprookje een gruwelijke wending nam. Eindelijk kon je je jonge adrenaline voelen stromen. De onvermijdelijke nachtmerries nam je er maar bij.

Antropologe en jeugdschrijfster Marita De Sterck (59) is al jaren met mierenijver op jacht naar de troebele schaduwzijde van volksverhalen. Ze bedient daarmee zowel volwassenen als jongeren met zin voor avontuur. Na onder meer Bloei (2010) en Beest in bed (2012) delfde De Sterck voor Vuil vel nu veertig Vlaamse volkssprookjes op - in een ruwe versie zoals je ze nooit eer…Lees verder

Bundel met oorspronkelijke onaangetaste volkssprookjes voor volwassenen, bewerkt en opnieuw verteld door de bekende Vlaamse jeugdboekenschrijfster en antropologe. Ze selecteerde uit oude handschriften, archieven en vergeten collecties een veertigtal eeuwenoude mondeling overgeleverde Vlaamse volksverhalen, die allemaal grimmig, wreed, agressief of erotisch van aard zijn. De sprookjes in deze bundel zijn veelal onbekend, maar vormen desondanks vaak een heel interessante variant op alom bekende sprookjes. (Zo lijkt bijvoorbeeld het sprookje in deze bundel ‘Mauricia en de zeventien moordenaars’ zeer veel op het bij iedereen bekende ‘Sneeuwwitje’). In alle ongecensureerde bewerkingen zijn zo veel mogelijk oude woorden, zinsconstructies en uitdrukkingen gehandhaafd. Jaloezie en haat zijn steeds terugkerende thema’s in de verschillende verhalen. Elk verhaal is geïllustreerd met een paginagrote rauwe zwarte afdruk van een linoleumsnede, die perfect aansluit bij de stijl van de sprookjes. Met…Lees verder

Over Marita De Sterck

Marita de Sterck (Antwerpen 16 augustus 1955) is een Vlaamse schrijfster.

Biografie

Marita de Sterck studeerde perswetenschappen, antropologie en talen. Aan de bibliotheekschool van Gent doceert ze literatuur en antropologie. Ze geeft ook workshops aan jongeren: verhalen schrijven. Met reisverhalen debuteerde ze en heeft ondertussen al een 40-tal titels gepubliceerd: boekjes voor beginnende lezers, informatieve boeken over ander culturen, jeugdromans, prentenboeken, makkelijk-lees-verhalen, boeken over jeugdliteratuur.

Er loopt een lijn van de groeirituelen en de inwijdingsverhalen die ze als antropoloog bestudeert naar haar eigen jeugdromans. Een terugkerend thema in haar werk is hoe je kunt leren liefhebben zonder jezelf te verliezen. Ook de kracht van het vertellen en de ingewikkelde relaties tussen de generaties duiken vaak op.

Bibliografie

RST