Boek
Nederlands

Mirakel

Marita De Sterck (auteur)
+1
Mirakel
×
Mirakel Mirakel
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Ruben zoekt dringend een huisgenoot voor zijn opa Emiel, die sinds het overlijden van oma Lea alleen woont en erg vergeetachtig wordt. Met studente Nuri, een getraumatiseerde vluchteling, lijkt dat eindelijk te lukken. Als Emiel met Ruben op bedevaart wil, zoals Lea altijd deed, komen familiegeheimen naar boven. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Mirakel
Auteur
Marita De Sterck
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2021
189 p.
ISBN
9789045126234 (paperback)

Besprekingen

In deze nieuwe roman van de Vlaamse auteur en antropoloog gaat het om een paar personages, die allemaal vanuit een eigen perspectief hun verhaal doen. De jonge Ruben zoekt een huisgenoot voor zijn grootvader Emiel die steeds vergeetachtiger wordt. De buitenlandse studente Nuri solliciteert en Ruben neemt haar direct aan. Dat Emiel ’s nachts vaak wakker is en met zijn al jaren geleden overleden vrouw Lea praat is voor Nuri herkenbaar. Ook zij is een onrustige slaper omdat ze als asielzoeker veel heeft meegemaakt. Ook de overleden grootmoeder Lea komt regelmatig aan het woord. Haar geest is nog actief en bemoeit zich nog steeds met Emiel en Ruben. Lea heeft een paar geheimen in haar graf meegenomen. Emiel kent ze maar verdringt de meeste. Hij hoopt het meer antwoorden te krijgen in de overvolle verhuisdozen in zijn huis. Nuri helpt hem met zoeken. Ze vinden aanknopingspunten en komen op pijnlijke geheimen en waarheden, waar Ruben niets van weet. Maar wat weet Benjamin, Rubens vader? Bl…Lees verder

Mirakel

Emiel is een man op leeftijd die getart wordt door vergeetachtigheden. Zijn zorgzame kleinzoon Ruben kan Emiel overtuigen om studente Nuri te laten inwonen. Zo is er iemand dagelijks in huis om Emiel in het oog te houden. Ondanks het koppige karakter van Emiel en het gesloten karakter van Nuri klikt het vrij snel. Beiden hebben een zware rugzak en beiden vechten tijdens de nacht met hun demonen. Ook Ruben worstelt met schuldgevoelens. Dit boek vertelt het lief en leed van de drie personages. Zware geheimen wegen op hen. Door stilaan elkaar te vertrouwen en zich open te stellen voor anderen, proberen ze het verleden een plaats te geven.Dit is een ruig, hard boek dat aanleunt bij de volwassen lectuur. Dat zijn we wel gewoon van deze auteur. Het bevat best beladen thema’s over de ruwheid van het leven waar niet iedereen mee vertrouwd is. Al kan ik ze hier niet helemaal uit de doeken doen, want dan zou ik me schuldig maken aan enige spoilers. Wil je hier meer over le…Lees verder

Over Marita De Sterck

Marita de Sterck (Antwerpen 16 augustus 1955) is een Vlaamse schrijfster.

Biografie

Marita de Sterck studeerde perswetenschappen, antropologie en talen. Aan de bibliotheekschool van Gent doceert ze literatuur en antropologie. Ze geeft ook workshops aan jongeren: verhalen schrijven. Met reisverhalen debuteerde ze en heeft ondertussen al een 40-tal titels gepubliceerd: boekjes voor beginnende lezers, informatieve boeken over ander culturen, jeugdromans, prentenboeken, makkelijk-lees-verhalen, boeken over jeugdliteratuur.

Er loopt een lijn van de groeirituelen en de inwijdingsverhalen die ze als antropoloog bestudeert naar haar eigen jeugdromans. Een terugkerend thema in haar werk is hoe je kunt leren liefhebben zonder jezelf te verliezen. Ook de kracht van het vertellen en de ingewikkelde relaties tussen de generaties duiken vaak op.

Bibliografie

RST