Boek
Nederlands

Koekeloeren

Marita De Sterck (auteur), An Candaele (illustrator)
+1
Koekeloeren
×
Koekeloeren Koekeloeren
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Max en Dora zijn op zondagochtend al heel vroeg wakker en willen van alles ondernemen, maar hun ouders hebben andere plannen. Prentenboek met kleurrijke collages. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Opstaan, Spelen
Titel
Koekeloeren
Auteur
Marita De Sterck
Illustrator
An Candaele
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2008
[28] p. : ill.
ISBN
9789058385017

Besprekingen

Omdat het zondag is, mogen Max en Dora niet vroeg opstaan. De klok lezen lukt echter nog niet zo goed, en de twee staan dan ook al véél te vroeg in de kamer van mama en papa. Kordaat worden ze weer naar bed gestuurd, maar wat duurt het wachten lang. Op hun teentjes sluipen Max en Dora weer naar de kamer van hun ouders. "Even koekeloeren", zegt Max, en hij gluurt met één oog door het sleutelgat. Mama en papa lijken verhalen te vertellen en te giechelen, en daarom vertelt ook Max een verhaal aan Dora, dat gaat over een papegaai. Papa steekt zijn arm door de deuropening en schudt zijn vuist. "Nog één flauwe grap en IK pluk deze twee papegaaien kaal!" grapt hij. Broer en zus worden opnieuw weggestuurd, en in de keuken smullen ze hun buikje rond. Dan is het eindelijk tijd...
Dit prentenboek is bedoeld voor kinderen vanaf vier jaar. Zoals de meeste prentenboeken bestaat het uit twaalf dubbele bladzijden, maar in dit exemplaar krijg je daarbij nogal veel tekst. Dat mag natuurlijk, al vraa…Lees verder
Op zondag slapen de ouders van Max en Dora uit. Net als altijd zijn Dora en Max al vroeg wakker. Hun ouders zijn daar niet blij mee. Pas om half negen mogen de kinderen opstaan. Dora en Max koekeloeren door het sleutelgat en volgen zo de verrichtingen van hun ouders. Ze horen gegiechel en dus vertellen zij elkaar ook een mop. Ze horen gesmikkel en Max krijgt ook honger en eet de koelkast leeg. Papa en mama spelen en dat doen Max en Dora ook. "'Nog even,' geeuwt Dora, 'en dan staan de wijzers eindelijk goed.'" Leuk, fantasieprikkelend verhaal dat voor menig ouder herkenbaar is. Het is verlevendigd met collages van bijzondere kleurenillustraties in verschillende technieken, waarbij ook behang gebruikt is, die een dubbele pagina beslaan en het verhaal aanvullen. Op het omslag is een koekoeksklok te zien waarin Dora en Max een plekje hebben en op de achterkant een sleutelgat met twee ogen op een kleurencollage. Vanaf ca. 5 jaar.

Koekeloeren

Het is zondag: uitslaapdag voor ouders. Dora en Max hebben van hun ouders duidelijke instructies gekregen omtrent het uur van opstaan. Ze mogen niet storen voor de wijzers op zes en negen staan! Ze koekeloeren even door het sleutelgat. Hun ouders slapen nog. Ze springen op het grote bed en laten trots de wekker zien. Oei, ze hebben de cijfers omgewisseld en moeten weer naar bed. Slapen lukt niet meer. Na eventjes proberen hebben Max en Dora andere plannen. Ze plagen elkaar, spelen, vertellen grapjes, kijken televisie en tussendoor gaan ze telkens even koekeloeren door het sleutelgat. Uiteindelijk vallen ze op de bank in slaap. 'Koekeloeren' is een prettig gestoord prentenboek, zeer herkenbaar voor ouders met wakkere kleuters. Het verhaal is geschreven in een frisse duidelijke taal en wordt verder uitgediept door de prachtige illustraties van An Candaele. Ze hanteert een combinatietechniek van collage, pastel en verf en weet in haar figuurtjes duidelijke emoties te leggen.

Over Marita De Sterck

Marita de Sterck (Antwerpen 16 augustus 1955) is een Vlaamse schrijfster.

Biografie

Marita de Sterck studeerde perswetenschappen, antropologie en talen. Aan de bibliotheekschool van Gent doceert ze literatuur en antropologie. Ze geeft ook workshops aan jongeren: verhalen schrijven. Met reisverhalen debuteerde ze en heeft ondertussen al een 40-tal titels gepubliceerd: boekjes voor beginnende lezers, informatieve boeken over ander culturen, jeugdromans, prentenboeken, makkelijk-lees-verhalen, boeken over jeugdliteratuur.

Er loopt een lijn van de groeirituelen en de inwijdingsverhalen die ze als antropoloog bestudeert naar haar eigen jeugdromans. Een terugkerend thema in haar werk is hoe je kunt leren liefhebben zonder jezelf te verliezen. Ook de kracht van het vertellen en de ingewikkelde relaties tussen de generaties duiken vaak op.

Bibliografie

RST

Suggesties