Boek
Nederlands

Grote tanden

Marita De Sterck (auteur), Ingrid Godon (illustrator)
+1
Grote tanden
×
Grote tanden Grote tanden
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Karim wordt gepest omdat zijn tanden wisselen, maar hij vindt een fantasievolle oplossing om hiermee om te gaan. Prentenboek met expressieve tekeningen in kleur. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Tanden
Titel
Grote tanden / tekst Marita De Sterck ; ill. Ingrid Godon
Auteur
Marita De Sterck
Illustrator
Ingrid Godon
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2001
[28] p. : ill.
ISBN
90-5838-104-8

Besprekingen

Over tanden die uitvallen

In Grote Tanden van Marita de Sterck vertelt Karim het wel en vooral het wee van het verliezen van je tanden. Mama zegt dat hij geduld moet hebben, maar Karim heeft genoeg van het wachten op een nieuw gebit. Hij plakt alvast een rij tanden, die hij op het strand vond, in zijn eigen mond. Die tanden geven hem bijzondere mogelijkheden. Hij kan nu een fietsslot doorbijten en blikjes openen. Maar als er dan toch een nieuwe rij tanden aankomt, krijgt hij de valse tanden niet meer uit zijn mond. Kinderen met uitvallende tanden zullen niet alleen aangesproken worden door het thema en het verhaal, maar ook door de kleurrijke illustraties van Ingrid Godon die de belevenissen en gevoelens van Karim fantasierijk in kleur brengt.

Lierse Ingrid Godon illustreert ,,Grote tanden''

Zopas verscheen het boek ,,Grote tanden'' van Marita de Sterck. De Lierse Ingrid Godon illustreerde dit kinderboek. ,,Voor haar eerste eigen boek ,,Wachten op matroos'' kreeg ze, na de Boekenpauw in Vlaanderen, net nog de Gouden Griffel als gedeelde prijs in Nederland overhandigd. Ondertussen is deze bezige bij al aan de slag met haar eigen tweede boek dat ,,De bus naar Hawaï'' als titel zal krijgen.

LIER

,,Het is het tweede boek dat ik met Marita de Sterck realiseerde. Het ietwat gekke idee voor ,,Grote tanden'' ontstond een viertal jaren geleden in Nederland. We werkten er elk aan een eigen project en op het strand spoelden er haaientanden aan. We vonden het beiden een gek idee om tanden in de mond te plakken.'', legt Ingrid over het ontstaan van het boek uit.

,,Het verhaal gaat over Karim die ontzettend graag grote tanden wil hebben. Wat hij ook probeert, het lukt hem niet. Op een dag gaat hij op reis naar zee en Karim vindt een stel haaientanden op het strand. Karim maakt ze vast in zijn mond en is dolgelukkig met de grote tansen. Maar tot zijn verbazing en verdriet wil niemand nog iets met hem te maken hebben omdat hij er zo gevaarlijk uitziet. Gelukkig voor hem weet Niki wel beter.Het is een verhaaltje voor jongeren vanaf vier jaar. Marita en ikzelf hebben het enorm druk en daarom liet het boek even op zich wachten maar toen uitgeverij De Eenhoorn akkoord om h…Lees verder

Na het alom geprezen en veelbekroonde Wachten op matroos (Querido, 2001) waren de verwachtingen hoog gespannen naar een nieuw prentenboek van Ingrid Godon. Net als voor het prentenboek Vroem vroem...boem (Querido, 1999) zorgde Marita de Sterck in Grote tanden voor het tekstgedeelte. Naar verluidt zouden de twee het idee voor Grote tanden aan het strand van Catzand hebben opgedaan nadat Marita er enkele haaientanden vond. Het belangrijkste thema in Wachten op matroos is verlangen, een hunkerend, diep verlangen, dat niet alleen perfect in het verhaal wordt weergegeven, maar even sterk in de prenten van Ingrid Godon naar voren komt. In dat prentenboek zijn de prenten heel sober of zelfs somber van kleur. Dit is zeker niet het geval in Grote tanden. Het boek zit boordevol kleur, niet alleen in de prenten, maar ook in de hele vormgeving. In zekere zin is verlangen ook wel een belangrijk thema in dit boek, maar het gaat hier om een veel concreter en…Lees verder
De kleuter Karim wisselt zijn tanden. Hij kan nu niet meer bijten en de kinderen lachen hem uit als er een schoolfoto wordt gemaakt. Niki blijft hem echter trouw. Omdat Karim het niet leuk vindt uitgelachen te worden, verzamelt hij driehoekige schelpen die hij in zijn mond lijmt. Ze zitten zo muurvast dat ze er zelfs niet meer uitgaan en hij kan er alles mee, zelfs blikjes openen. Ze verdwijnen pas als hij op zijn tanden valt na een kus van Niki. Een origineel verhaal dat zeker herkenning zal bieden aan kinderen die tanden wisselen. Ook kinderen die gepest worden, wordt geleerd inventief te zijn. Tot slot: wat ieder mens nodig heeft is liefde en af en toe een complimentje. De illustraties in gecombineerde techniek zijn zacht van kleur en beslaan 2/3 van de bladzijden; ze zijn apart en enigszins naïef van stijl. De gezichten hebben veel expressie, maar zijn enigszins hoekig. De tekst is steeds in een duidelijke letter gedrukt in een gekleurde vertikale marge links van de tekeningen. Ee…Lees verder

Over Marita De Sterck

Marita de Sterck (Antwerpen 16 augustus 1955) is een Vlaamse schrijfster.

Biografie

Marita de Sterck studeerde perswetenschappen, antropologie en talen. Aan de bibliotheekschool van Gent doceert ze literatuur en antropologie. Ze geeft ook workshops aan jongeren: verhalen schrijven. Met reisverhalen debuteerde ze en heeft ondertussen al een 40-tal titels gepubliceerd: boekjes voor beginnende lezers, informatieve boeken over ander culturen, jeugdromans, prentenboeken, makkelijk-lees-verhalen, boeken over jeugdliteratuur.

Er loopt een lijn van de groeirituelen en de inwijdingsverhalen die ze als antropoloog bestudeert naar haar eigen jeugdromans. Een terugkerend thema in haar werk is hoe je kunt leren liefhebben zonder jezelf te verliezen. Ook de kracht van het vertellen en de ingewikkelde relaties tussen de generaties duiken vaak op.

Bibliografie

RST

Suggesties