Duivelskruid

Marita De Sterck (auteur)
+1
Duivelskruid
×
Duivelskruid Duivelskruid
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Titel
Duivelskruid
Auteur
Marita De Sterck
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2018
172 p.
ISBN
9789021414379 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Indringend én zoet jeugdboek

Een godsdienstwaanzinnige grootmoeder, nog opgegroeid met rozenkransen, biechten en de hel. En een slimme kleindochter die schapenhoeder wil worden, atheïst is en de eerste grote liefde beleeft met haar oma's knappe fysiotherapeut. Groter kan het contrast bijna niet zijn.

De een kan maar niet loskomen van angsten en geheimen uit het verleden, de ander wil juist graag helderheid: weten waar ze vandaan komt en waarom iedereen in haar omgeving daarover zwijgt. De jeugdroman Duivelskruid van Marita de Sterck barst van woede, angst, onbegrip, geheimen en frustratie bijna uit elkaar.

Het historische aspect is gedetailleerd uitgewerkt. Moeiteloos brengt ze de klassieke toverkol terug naar de wereld van de bijna volwassen mensen. Anneke Tanneke is een échte kruidenvrouw die 's nachts ronddoolt op de hei, wijs is maar ook knettergek. Een laatste heks, uit een wereld die op het punt staat voor altijd te verdwijnen.

Dit gegeven verweeft De Sterck knap met het heden, waarin kleindochter Yara zich bekwaamt in het schaaphoedersvak. Haar oma maakt haar wegwijs in de natuur, zowel waar het om de schapen gaat als om de mensenliefde.

Ondertussen ziet de lezer de tragiek van een steeds verwarder rakende bejaarde, die in haar vervuilde huis …Lees verder

In dit verhaal volgen we Yara, haar grootmoeder Tanne en in mindere mate haar moeder Iris. Yara is een schaapsherder in de hei, haar grootmoeder is kruidenvrouw. Yara geeft veel om Tanne en haar levensstijl. Maar Tanne gelooft steeds meer dat ze tegen de duivel moet vechten, omdat die bezit van haar neemt. Gaandeweg komt Yara te weten welke zonden Tanne in het verleden begaan heeft, waardoor de familieleden generaties later nog gevolgen ervaren. Dit verhaal snijdt erg veel thema's aan in slechts 170 pagina's, waardoor sommige te weinig uitgediept worden. De thema's die wel uitgebreid aan bod komen, zijn Tannes angst voor de duivel, het leven als kruidenvrouw in een wantrouwig dorp en het familiedrama dat gaandeweg blootgelegd wordt. Het verhaal wisselt vaak van perspectief om gebeurtenissen uit verschillende tijdsperiodes te beschrijven: Tannes jeugd, de laatste dagen van Tannes leven en de dagen er net na. Dit zorgt ervoor dat de lezer voortdurend aandachtig moet blijven. Vanaf ca. 1…Lees verder

Duivelskruid

Dit boek start met een proloog waarin we kennis maken met Yara die haar overleden grootmoeder Tanne (of ‘omatan’) wast. Hier blijkt al duidelijk dat Yara en Tanne een bijzondere band hebben. Die band wordt vervolgens in korte hoofdstukken en vaak aan de hand van flashbacks uit de doeken gedaan.Yara zorgt al heel lang voor haar wat bizarre grootmoeder. Omatan is een zonderling vrouwtje dat alles weet van kruiden en ook te pas en te onpas haar kruidenmengsels gebruikt om haar lot te kunnen veranderen. Hierdoor heeft ze in haar lange, bewogen leven vele mensen gekwetst, ontgoocheld en weggeduwd. Ook haar eigen dochter Iris. Tanne vecht met haar eigen, persoonlijke duivel. Yara probeert in de laatste levensdagen van haar grootmoeder te achterhalen waarvoor die duivel staat en hoopt zo enkele mysteries te ontrafelen. De psychiater van Tanne deelt haar mee dat wanen vaak wegen zijn om verklaringen te zoeken. Yara ondervindt al gauw dat dit klopt: in haar hoofd vecht he…Lees verder

Over Marita De Sterck

Marita de Sterck (Antwerpen 16 augustus 1955) is een Vlaamse schrijfster.

Biografie

Marita de Sterck studeerde perswetenschappen, antropologie en talen. Aan de bibliotheekschool van Gent doceert ze literatuur en antropologie. Ze geeft ook workshops aan jongeren: verhalen schrijven. Met reisverhalen debuteerde ze en heeft ondertussen al een 40-tal titels gepubliceerd: boekjes voor beginnende lezers, informatieve boeken over ander culturen, jeugdromans, prentenboeken, makkelijk-lees-verhalen, boeken over jeugdliteratuur.

Er loopt een lijn van de groeirituelen en de inwijdingsverhalen die ze als antropoloog bestudeert naar haar eigen jeugdromans. Een terugkerend thema in haar werk is hoe je kunt leren liefhebben zonder jezelf te verliezen. Ook de kracht van het vertellen en de ingewikkelde relaties tussen de generaties duiken vaak op.

Bibliografie

RST