Boek
Nederlands

De verrekijker

Maria C.P. Van Velzen (auteur), Philippe Goossens (illustrator)
Jolijn heeft helemaal geen plannen voor de vakantie. Als ze echter in het park een kleine verrekijker vindt, is dat het begin van een spannende zoektocht. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Vakantie
Titel
De verrekijker / Maria C.P. van Velzen ; met ill. van Philippe Goossens
Auteur
Maria C.P. Van Velzen
Illustrator
Philippe Goossens
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Clavis, 2003
86 p. : ill.
ISBN
90-448-0019-1

Besprekingen

Nét voor de zomervakantie vindt Jolijn een verrekijker. Ze beseft wel dat ze haar vondst naar de politie moet brengen, maar stelt het almaar uit. Tijdens één van haar spelletjes met de verrekijker merkt Jolijn het uit de dierentuin gestolen olifantenjong op in de tuin van een afgelegen huis. Samen met Joris, een klasgenootje, smeedt ze een plannetje om het olifantje met zijn moeder te herenigen.

Een knap geschreven, spannend verhaaltje dat jonge lezers een flinke portie leesplezier zal bezorgen. Met uitdrukkingen zoals 'hartstikke leuk' klinkt de taal soms wat Hollands. Aanvankelijk wordt de politie erg negatief voorgesteld. Jolien mag immers niet meteen naar de politie stappen met haar ontdekking want dan is het verhaal afgelopen. Gelukkig worden deze stereotypen over de politie naar het einde van het verhaal rechtgezet. [Anita Wuestenberg]
Het schooljaar is voor Jolijn bijna afgelopen, maar echte vakantieplannen heeft ze nog niet. Als ze in het park een kleine verrekijker vindt, kan ze nog niet vermoeden dat haar schoolvakantie daardoor een erg spannend begin krijgt. Er is uit de dierentuin een babyolifantje gestolen en Jolijn gaat dit mysterie - samen met haar schoolvriendje Joris - oplossen. Door dit avontuur leert ze ook Ellen (de vriendin van haar vader) op een heel andere manier kennen. Als ze tenslotte ook nog met z'n vieren (haar vader, Ellen, Joris en Jolijn) op vakantie gaan, wordt het helemaal een feest. Dit spannende boek is gebonden in een harde kaft; het verhaal is opgesplitst in 16 hoofdstukken. De sfeervolle zwartwitillustraties ondersteunen de tekst mooi en geven de indruk, dat ze op linnen getekend zijn. De tekst is gedrukt in een kleine letter met schreef. Een spannend, maar soms ook ontroerend, boek dat graag gelezen zal worden door kinderen vanaf ca. 8 jaar.