Het verzet van een fabrieksarbeider tegen het uitzichtloze lot van alle werkers wordt na zijn arrestatie voortgezet door zijn moeder, wat tot haar dood leidt.
Titel
De moeder : roman
Auteur
Maksim Gorki
Vertaler
Peter Charles
Inleider
Arthur Langeveld 1947-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Russisch
Oorspr. titel
Matj
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2015
383 p.
ISBN
9789029504829 (paperback)

Besprekingen

Klassieke roman over het begin van de arbeidersstrijd in Rusland. Pelagéja Nilovna was twintig jaar getrouwd met de machinebankwerker Michael Vlasov, een harde man. Hij mishandelde zijn vrouw, schold op iedereen en dronk te veel. Zijn zoon Pavel is de eerste die tegen hem in opstand durft te komen. Na de vroege dood van zijn vader besluit Pavel dat hij een ander leven wil leiden. Hij komt in contact met mensen die lezen, niet drinken en opkomen voor de rechten van de arbeiders. Hij ontwikkelt zich tot een van de voormannen, verspreidt krantjes in de fabriek en organiseert bijeenkomsten thuis. Aanvankelijk is zijn moeder, de moeder, bang voor alles wat er om en met haar zoon gebeurt. Maar als hij na de eerste georganiseerde 1-meiviering gearresteerd wordt en in de gevangenis komt, neemt zij zijn taak over en gaat boeken en pamfletten rondbrengen. In de rechtszaal voert Pavel een indrukwekkend betoog. Dit wordt gedrukt en wanneer de moeder met een koffer vol teksten op reis gaat, wordt …Lees verder

Over Maksim Gorki

Maksim Gorki (Russisch: Максим Горький) pseudoniem van Aleksej Maksimovitsj Pesjkov (Russisch: Алексей Максимович Пешков) (Nizjni Novgorod, 28 maart [O.T.: 16 maart] 1868 – Moskou, 18 juni 1936) was een Russische roman- en toneelschrijver. Het pseudoniem staat voor: de Grootste Bittere.

Leven en politiek

Gorki werd wees op zijn tiende, vervulde tal van eenvoudige baantjes en is grotendeels autodidact. In 1892 werd hij journalist en vanaf 1898 schrijver. Tijdens de Russische Revolutie van 1905 werd hij kortstondig opgesloten in de Petrus- en Paulusvesting. Van 1906 tot 1913 verbleef Gorki mede vanwege gezondheidsklachten op het Italiaanse eiland Capri, van waaruit hij ook in het Westen bekend werd.

Gorki's complexe leven en werk kenmerken zich voortdurend door politiek activisme, betrokkenheid bij revolutionaire activiteiten en politieke verwevenheid met het communisme. Omdat hij zowel voor al…Lees verder op Wikipedia