Boek
Nederlands

De brandweerman

Liesbet Slegers (auteur)
+1
De brandweerman
×
De brandweerman De brandweerman

De brandweerman

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Wat doet de brandweer als wordt gemeld dat er brand is? Met hulp van kleine en paginagrote schilderingen in vrolijke kleuren wordt informatie gegeven over het werk van de brandweer. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Brandweer
Titel
De brandweerman
Auteur
Liesbet Slegers
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2007
[28] p. : ill.
ISBN
9789044808148

Besprekingen

Wat doet de brandweer en wat hebben ze allemaal nodig hebben voor het blussen van een brand? Informatief prentenboek over het werk van de brandweer. De vier- à vijfregelige tekst op de linkerpagina is wat aan de stijve kant met af en toe een moeilijk woord of zinsnede (dreigt gevaar, commandant, op post). De kleine illustratie op deze pagina geeft het onderwerp weer, de paginagrote illustraties op de rechterpagina beelden meer de handeling uit. De met grove streken, in vrolijke kleuren geschilderde illustraties zijn plat, zonder enig perspectief. De personen hebben ronde 'kindergezichten', waarbij de ogen, mond en neus summier zijn aangeduid. Achterin is een 'brandslangenraadsel' opgenomen. Van dezelfde auteur verscheen ook 'De tandarts'*. Voor kleuters vanaf ca. 4 jaar.

De brandweerman

Aan de hand van zeer eenvoudige tekeningen wordt aan jonge kinderen duidelijk gemaakt wat het werk van een brandweerman inhoudt. Zo komen we te weten wat hij allemaal nodig heeft om een brand te blussen, hoe hij zichzelf beschermt en waarvoor hij allemaal kan opgeroepen worden … Er wordt best al heel wat informatie gegeven; de tekening met de kledij en uitrusting van de brandweerman bijvoorbeeld is vrij volledig. Dit boek leent er zich uitstekend toe om er een geheugenspelletje aan te koppelen. De grote afbeeldingen zijn echt mooie tekeningen met warme kleuren, op de linkerzijde staat de tekst met nog een kleine tekening, waardoor de kinderen uitgedaagd worden om naar het verband tussen detwee tekeningen te zoeken. Als verwerking staat op de laatste pagina nog een eenvoudig doolhofspelletje.

Over Liesbet Slegers

Liesbet Slegers (Geel, 26 juli 1975) is een Vlaams auteur en illustratrice.

Liesbet Slegers studeerde in 1997 af aan de toenmalige Sint-Lucas hogeschool te Antwerpen. Ze illustreert kinderboeken, kinderkranten en -tijdschriften.

In 1998 maakte ze de tekeningen voor het omvangrijke voorleesboek Een keuken vol sop, met teksten van Jeanne Bakker. In 1999 publiceerde ze vier typische peuterboekjes rond het figuurtje van Karel. Dit was de start van een lange reeks Kareltje-boeken.

Kenmerkend voor de stijl die ze hanteert is eenvoud, soberheid en herkenbaarheid.

Bibliografie

  • Karel gaat logeren (Clavis)
  • Karel in het vliegtuig (Clavis)
  • Karel krijgt een hondje (Clavis)
  • Karel gaat naar school (Clavis)
  • Karel in het ziekenhuis (Clavis)
  • Karel op de wc (Clavis)
  • Karel bij de kapper (Clavis)
  • Karel in de douche(Clavis)
  • Karel heeft …Lees verder op Wikipedia