Boek
Nederlands

Ootje weer

Lida Dijkstra (auteur), Marijke Klompmaker (illustrator)
Bundel met vierentwintig verhalen waarin een Fries jongetje en zijn Zuid-Afrikaanse vriendinnetje een jaar lang worden gevolgd. Vanaf ca. 5 jaar.
Titel
Ootje weer / Lida Dijkstra ; met ill. van Marijke Klompmaker
Auteur
Lida Dijkstra
Illustrator
Marijke Klompmaker
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
De suertsjeplysje
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2003
112 p. : ill.
ISBN
90-5637-488-5

Besprekingen

Vierentwintig nieuwe verhalen over het jongetje Ootje Olivier (bekend uit 'Ootje'*). Het zijn korte (voor)leesverhalen waarin o.a. Ootjes beste vriend Simon gaat verhuizen omdat zijn ouders gaan scheiden. Gelukkig komt er een nieuw buurmeisje: Elfie. Vlot lezende alledaagse herkenbare belevenissen waarin de positieve verhouding met de volwassenen opvalt. Geschreven in de tegenwoordige tijd met een flinke dosis humor en levendig taalgebruik. Verscheen in het Fries onder de titel 'De suertsjeplysje'**. De in het Fries zo aardig beschreven "taalproblematiek" tussen het Friestalige jongetje en de Nederlandstalige Elfie is hier opgelost door een Afrikaans sprekende Elfie en een Nederlandstalige Ootje. Achterin in het boek een woordenlijstje Afrikaans-Nederlands en een uitleg over de Afrikaanse taal. Het expliciet op de Friese situatie slaande verhaal "Boartsje op de piano" is in dit boek weggelaten. Bij elk verhaal hoort een wat karikaturaal getekende zwartwitillustratie. De auteur kreeg …Lees verder

Over Lida Dijkstra

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Ldijkstra

Lida Dijkstra (Alida Wietske Dijkstra) (Heerenveen, 16 juli 1961) is een Nederlands auteur van kinder- en jeugdboeken. Ze heeft ook enkele titels voor volwassenen op haar naam staan en schrijft ook educatief materiaal.

Biografie

Dijkstra groeide op in Scharsterbrug en verhuisde op haar achttiende naar Leiden om de Reinwardt Academie, een H.B.O. voor museummedewerkers, te volgen. Daarna studeerde ze Kunstgeschiedenis en archeologie aan de Rijksuniversiteit van Leiden, met als specialisatie kunstnijverheid. Ze gaf in haar studietijd rondleidingen in Stedelijk Museum de Lakenhal en was studentassistent in de diatheek van het Kunsthistorische Instituut.

Tussen 1986 en 1989 werkte ze bij de stichting Monument van de Maand, daarna werd ze conservator in Museum Joure. Na de geboorte van dochter Ingeborg in 1992, legde ze zich toe op schrijven. In 1994 debuteerde ze met het Friestalige kinderboek Sjoerd Stiensma syn rei…Lees verder op Wikipedia