Boek Nederlands

De zeven gehangenen

De zeven gehangenen

Genre:
Vijf terroristen en twee moordenaars die in het tsaristisch Rusland veroordeeld zijn tot de galg, gaan op verschillende manieren om met de naderende dood.
Titel
De zeven gehangenen / Leonid Andrejev
Auteur
Leonid Nikolajevitsj Andrejev
Vertaler
Jan Robert Braat
Nawoord
Bert Natter
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Russisch
Uitgever
Amsterdam: Thomas Rap, 2019
140 p.
ISBN
9789400405073 (hardback)

Besprekingen

In tsaristisch Rusland worden vijf terroristen en twee moordenaars veroordeeld tot de galg. Gedetailleerd wordt hun wachttijd tot de executie beschreven. Ieder overdenkt zijn leven en gaat op een verschillende manier om met de naderende dood. In de momenten dat ze samen zijn gaat het om moed, kameraadschap, mededogen en liefde. Emoties als wanhoop, eenzaamheid en angst worden indringend beschreven. Een aangrijpende novelle over een groot thema, waarin de Russische auteur Andrejev (1871-1919) de vraag stelt of de doodstraf eigenlijk wel mag worden uitgevoerd als vergelding voor misdaden.

Zielepijnen in de laatste uren

Herontdekte novelle van Leonid Andrejev gaat over zeven terdoodveroordeelden die hun executie tegemoet kijken.

N a de grote romanschrijvers in de negentiende eeuw waren het begin twintigste eeuw vooral novellisten die de Russische literatuur een tweede bloeiperiode bezorgden. Eén van hen was Leonid Andrejev (1871-1919), in zijn tijd heel bekend en populair maar daarna in de vergetelheid geraakt. Als auteur van een pessimistich realisme was hij origineel en vernieuwend, maar stilistisch heeft hij niet het niveau van tijdgenoten als Tsjechov en Boenin. Moord, waanzin, angst, zinloosheid zijn vaste thema's in zijn werk en daarmee is Andrejev eigenlijk heel actueel geworden in onze postmoderne tijd.

Zijn bekendste verhaal is 'De zeven gehangenen' uit 1908 dat kort na verschijnen al in het Engels en Duits werd vertaald en maar liefst twee maal ook in het Nederlands, in 1909 als feuilleton in een krant en in 1919 als boek.

Het boek beschrijft de emoties en gedachten van zeven ter dood veroordeelden in de dodencel. Het zijn aangrijpende verhalen van mensen die op zeer verschil…Lees verder