Boek
Nederlands

Iets tussen broer en zus

Karin Giphart (auteur)
+1
Iets tussen broer en zus
×
Iets tussen broer en zus Iets tussen broer en zus

Iets tussen broer en zus

Een lesbische vrouw komt voor een ernstig loyaliteitsconflict te staan.
Titel
Iets tussen broer en zus
Auteur
Karin Giphart
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Nijgh en Van Ditmar, 2007
191 p.
ISBN
9789038827322

Besprekingen

Aisling en Roman hebben een intense band als broer en zus. Als kind had Aisling een immense bewondering voor haar grote broer, maar als ze ouder wordt, slaat dat om in een typische haat-liefdeverhouding: bitsigheden, elkaar pesten, maar toch niet te scheiden.

Aisling is lesbisch en wordt hartstochtig verliefd op Ande, een heteromeisje, Roman verhuist naar Ierland om geld te verdienen in de computerbusiness. Als hij even terug is, blijkt dat hij nog veel meer gemeen heeft met Aisling: ook hij is verliefd op Ande. Er ontwikkelt zich een driehoeksverhouding, waarvan Roman als enige niet op de hoogte is. Ande gaat mee met Roman en komt in de ban van de Keltisch-Ierse mystiek, en Aisling moet wel volgen, om een oplossing te vinden voor de driehoeksconstructie. Het Ierse eiland Aran blijkt daar de ideale plek voor, vol symboliek en Keltische riten.

Dit verhaal zit vol met interessante thema's. Zo zit het Aisling als lesbische postbode niet altijd mee op vlak van relaties. Hoe …Lees verder
De lesbische schrijfster/dichteres Aisling, die een Ierse overgrootvader heeft, verdient de kost als postbode. Op haar route leert ze de mooie Ande kennen, met wie ze al snel een seksuele relatie krijgt. Maar Ande is heel stellig: ze is hetero, wil geen openlijke relatie met een vrouw en date op internet met mannen. Dan komt Aislings broer Roman, die in Dublin werkt, naar Nederland en vertelt zijn zus dat hij via internet een date heeft met een vrouw, die Ande blijkt te zijn. Deze kiest voor Roman en hoewel zij en Aisling hem willen vertellen van de korte relatie, lukt ze dat niet. Maar als Aisling hen drie jaar later opzoekt in hun huis in het Ierse Aran, heeft dat grote gevolgen en moet Aisling kiezen: loyaal aan de liefde of aan de familie? Van de angliste en schrijver/singer-songwriter (1968, de zus van Ronald) verscheen eerder de goed besproken roman ‘Maak me blij’. Deze tweede roman is ook heel vlot geschreven en prettig leesbaar, maar beter omdat het verhaal goed is opgebouwd r…Lees verder

Over Karin Giphart

Karin Ellen Giphart (Dordrecht, 29 oktober 1968) is een Nederlandse auteur en singer-songwriter. In 2005 debuteerde zij met de roman Maak me blij en de cd And she bites.

Karin Giphart werd geboren in Dordrecht, als tweede kind van een huisvestingsambtenaar en Wijnie Jabaaij, die van 1977 tot 1989 lid van de Tweede Kamer was voor de PvdA. Haar vader en moeder scheidden toen Karin acht jaar oud was. Zij bleef bij haar moeder wonen, terwijl haar broer (Ronald Giphart) met zijn vader meeging.

Karin is afgestudeerd in Engelse literatuur en moeder van twee kinderen, een zoon en een dochter. Op haar dertigste realiseerde zij zich dat ze lesbisch was.

In 1995 overleed haar moeder, waar Ronald in 2000 het boek Ik omhels je met 1000 armen over schreef. Hij vroeg zijn zus daar een alinea aan toe te voegen. Omdat hij deze passage bij optredens vaak voorlas werd Karin door zijn uitgever gevraagd om zelf een roman te schrijven.

In Maak m…Lees verder op Wikipedia