Boek
Nederlands

Check-out

+1
Check-out
×
Check-out Check-out
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Cyza kan maar niet begrijpen waarom haar vriendin Sabine zelfmoord heeft gepleegd. Als ze met haar klas een paar dagen in Berlijn is, ontdekt ze samen met Ryan de reden achter Sabines dood. Vanaf ca. 15 jaar.
Extra onderwerp
thriller
Titel
Check-out
Auteur
Juultje Van den Nieuwenhof
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, © 2016
175 p.
ISBN
9789024573035 (paperback)

Besprekingen

Klas 5 havo gaat eind september vier dagen op schoolreis naar Berlijn. Er was twijfel of het door zou gaan, want in de zomer had een van de leerlingen, Sabine, zelfmoord gepleegd. Haar beste vriendin Cyza heeft het er nog moeilijk mee, maar gelukkig is er Ryan op wie ze stiekem verliefd is. In Berlijn gebeuren vreemde dingen en blijkt dat het geheim dat Sabine met zich meedroeg niet alleen bij Cyza bekend was: zij maakte seksfilmpjes van zichzelf en verdiende daar geld mee. Maar is dat haar enige geheim? De schoolreis is goed getroffen, de auteur weet goed wat jongeren bezighoudt. Ze is docent op een middelbare school en schreef eerder de YA-thrillers 'Delete' (2015) en 'Disconnect' (2014). De spanning wordt mooi opgevoerd naar het gedurfde slot toe, hoewel dit wel wat ongeloofwaardig is. Desondanks is dit een goed geschreven, sterke jongerenthriller die ook een aantal maatschappelijke vraagstukken aanstipt.

Check- out

Cyza gaat met de klas op citytrip naar Berlijn. Echt veel zin heeft ze niet, haar beste vriendin Sabine heeft onlangs zelfmoord gepleegd. Eens aangekomen in het hotel gebeuren er allerlei eigenaardige dingen: Cyza denkt haar vriendin te zien in een winkel, de kledij van Sabine ligt op een bed, een klasgenoot krijgt een ongeluk ... Naarmate het verhaal verder gaat, ontdekt Cyza wat er met haar vriendin werkelijk gebeurd is en wat te reden was voor haar zelfmoord.

De hoofdstukken worden afwisselend verteld door Cyza en Ryan, een klasgenoot, telkens in de ik-vorm. Eerst krijg je altijd het dagprogramma te zien en daarna het verslag van de gebeurtenissen. Het resultaat is een spannende thriller, met een echte climax en een open einde, maar hij stijgt niet boven andere tienerverhalen uit.