Boek
Nederlands
Mystieke sprookjes over elfen en mensen in de oorsprong der tijden.
Extra onderwerp
fantasy
Titel
De Silmarillion
Auteur
J.R.R. Tolkien
Inleider
Christopher Tolkien
Vertaler
Max Schuchart
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Silmarillion
Editie
15
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, 2014
415 p.
ISBN
9789022571194 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

De Silmarillion ontstond tijdens de Eerste Wereldoorlog. Pas na de dood van de auteur werd het onvoltooide en vrij verwarde manuscript door zijn zoon geredigeerd als een voltooid geheel en vrijgegeven voor publicatie. Vijftig, zestig jaar heeft het werk de geest van Tolkien beziggehouden; het vormde o.a. ook de aanleiding die de verbeelding van In de ban van de ring heeft opgeleverd. Naarmate de beide werken groeiden, meende Tolkien dat ze onlosmakelijk met elkaar verbonden waren en dus gelijktijdig moesten worden uitgegeven. Het is niet gebeurd. De Silmarillion is het verhaal van de elfen en wordt vnl. door de ogen van de elfen gezien: die mythe van de schepping van de wereld, het verhaal van de oorlogen aan het begin van de tijd, het ontwaken van de elfen in de Midden-aarde, de vervaardiging van de Simarillen, de opstand van de elfen. De uitgave bestaat uit een lang verhaal en vier kortere, en kan beschouwd worden als het aanvullende document bij In de ban va…Lees verder
Een voorloper van 'In de ban van de ring', die door Tolkien (1892-1973) noodgedwongen in portefeuille is gehouden en pas vier jaar na zijn dood, geredigeerd door zijn zoon Christopher, verschenen is. In tegenstelling tot de Ring-trilogie is dit werk gesitueerd in de eerste era (= de oorsprong der tijden) van Midden-Aarde en zijn de hoofdrolspelers elfen (als te doen gebruikelijk zeer complex vertakt), heiligen en de eerste mensen. De kwade genius is Morgoth met zijn trawant Saudron. Bepaalde facetten zijn ontleend aan het bijbelse scheppingsverhaal en het Finse Kalevala-epos, die evenwel op de betoverende Tolkiense wijze zijn omgewerkt tot een mystiek, gelukkig niet allegorisch, grote mensen-sprookje dat door een overstelpende hoeveelheid persoons- en plaatsnamen zich echter lastiger laat lezen dan 'De hobbit' en 'De ring'. Kleine druk.

Over J.R.R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien (Bloemfontein, Oranje Vrijstaat, 3 januari 1892 – Bournemouth, Verenigd Koninkrijk, 2 september 1973) was een Engelse filoloog, dichter en hoogleraar in de Engelse taal- en letterkunde. Hij werd vooral bekend als de schrijver van De Hobbit, In de ban van de ring en De Silmarillion, waarmee hij de vader van de moderne fantasy-literatuur werd.

Tolkien was van 1925 tot 1945 hoogleraar Angelsaksische taal aan de Universiteit van Oxford en van 1945 tot 1959 hoogleraar Engelse taal en literatuur aan het Merton College. Hij was een goede vriend van C.S. Lewis, een medelid van de informele literaire discussiegroep The Inklings. Op 28 maart 1972 werd Tolkien door koningin Elizabeth II benoemd tot commandeur in de Orde van het Britse Rijk.

Na Tolkiens dood publiceerde zijn zoon Christopher diverse werken van zijn vader en ook diens aantekeningen en onvoltooide verhalen. Zo verscheen in 1977 De Silmarillion, waaraan Tol…Lees verder op Wikipedia

Suggesties