Boek
Nederlands

Het valse gewicht : de geschiedenis van een ijkmeester

Joseph Roth (auteur), Wilfred Oranje (vertaler)
+1
Het valse gewicht : de geschiedenis van een ijkmeester
×
Het valse gewicht : de geschiedenis van een ijkmeester Het valse gewicht : de geschiedenis van een ijkmeester

Het valse gewicht : de geschiedenis van een ijkmeester

Genre:
Ten tijde van het einde van de Donau-monarchie geeft een militair zijn beroep op en wordt ijkmeester.
Titel
Het valse gewicht : de geschiedenis van een ijkmeester
Auteur
Joseph Roth
Vertaler
Wilfred Oranje
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Das falsche Gewicht: die Geschichte eines Eichmeisters
Uitgever
Amsterdam: LJ Veen Klassiek, 2022
146 p.
ISBN
9789020416923 (paperback)

Besprekingen

Er was eens in het district Zlotogrod een ijkmeester, die heette Anselm Eibenschütz", zo luidt de eerste zin van deze 'geschiedenis van een ijkmeester'. De trouwe Josep Roth-lezer voelt bekend terrein onder de voeten: het uiterste oosten van het Oostenrijks-Hongaarse rijk. Het is de streek waaruit Joseph Roth afkomstig is en die een cruciale plaats inneemt in enkele ondergangsscènes uit het oeuvre van de schrijver. Maar ik loop vooruit op het verhaal.

Anselm Eibenschütz is door zijn vrouw gedwongen om de warme schoot van het keizerlijke leger te verlaten en wordt aangesteld als ijkmeester in een district waar zowat elk gewicht een vals gewicht is. Veel werk dus voor de aanvankelijk plichtsgetrouwe ijkmeester. Geliefd maakt zijn rigide houding hem niet bij de lokale bevolking. De kentering komt er al snel: zijn vrouw krijgt een buitenechtelijk kind en Anselm zelf wordt verliefd op de vrouw van de misdadige grenskroeguitbater. De "verwarring der gevoelens" drijft hem langzaam aan…Lees verder
Een militair uit de Donaumonarchie geeft op verzoek van zijn vrouw zijn beroep op en wordt ijkmeester in een geïsoleerde streek aan de Russische grens. Zijn militaire instelling en correctheid, waarbij geen compromis en flexibiliteit passen, zorgen ook voor een geestelijk isolement, dat alleen maar toeneemt als zijn vrouw een kind verwacht van zijn secretaris. Na een korte romance raakt hij steeds meer aan de drank, tot een oude tegenstander hem uit wraak doodslaat en hij zich voor de Ware IJkmeester moet verantwoorden. Een korte roman, die in klein bestek de thema's van Roth (1894-1939), die een der grootste en leesbaarste Duitse romans aller tijden – 'Radetzkymarsch' – schreef, nog eens de revue laat passeren. Eenzaamheid, drank, heimwee naar het leger, ontheemdheid, uiteindelijk leidt alles tot de onafwendbare catastrofe. Zeer leesbaar, niet gedateerd en goed vertaald. Mooi uitgegeven met een nostalgische omslag. Literatuur voor een groot publiek. Normale druk.

Over Joseph Roth

Moses Joseph Roth (Brody, 2 september 1894 – Parijs, 27 mei 1939) was een Joods-Oostenrijks schrijver en journalist.

Biografie

Roth werd geboren in een Joodse familie en groeide op in Brody in Galicië. Dit stadje bevond zich in de oostelijke uithoeken van het toenmalig Oostenrijk-Hongaarse Keizerrijk, nu Oekraïne en Polen. De Joodse cultuur speelde een belangrijke rol in het leven van de stad. Roth groeide op bij zijn moeder Maria Grübel en haar familieleden. Zijn vader, de koopman Nachum Roth, heeft hij nooit gekend. Het waren de nadagen van het Habsburgse Rijk.

Anders dan andere Joodse kinderen ging de jonge Roth niet naar een cheider (Jiddisch-Hebreeuwse religieuze basisschool) maar vanaf zijn 7e naar een naar Baron Hirsch vernoemde openbare basisschool. Vanaf 1905 volgde hij het onderwijs aan het Kronprinz Rudolfgymnasium, waar hij de Duitse klassieke literatuur ontdekte en met het geassimileerde jodendom in aanraking…Lees verder op Wikipedia