Bidden wij voor Owen Meany

John Irving (auteur), C.A.G. Van den Broek (vertaler), Nettie Vink (vertaler)
Twee bijzondere Amerikaanse jongens groeien op in de schaduw van de Vietnam-oorlog.
Titel
Bidden wij voor Owen Meany
Auteur
John Irving 1942-
Vertaler
C.A.G. Van den Broek Nettie Vink Jabik Veenbaas
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A prayer for Owen Meany
Editie
Vierentwintigste, gewijzigde druk
Uitgever
Amsterdam: Het Getij, 2022
588 p.
ISBN
9789029541947 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

De Amerikaanse schrijver John Irving (1942) werd wereldberoemd met 'The world according to Garp'. De centrale figuur in deze roman, Owen Meany, heeft niet alleen een merkwaardig lichaam (nooit langer dan 150 cm. geworden, en met een piepende falsetstem), maar bovendien een charismatische en Christusachtige persoonlijkheid, die het leven van zijn vriend (de verteller) ingrijpend zal veranderen. Een aantal verhaallijnen wordt op contrastrijke wijze verweven: het opgroeien in een klein Amerikaans stadje en de verre oorlog in Vietnam, het krijgen en het verliezen van een religieus besef, de ontroerende vriendschap tussen twee jongens die elkaar uiteindelijk zullen verliezen, en de van Irving bekende motieven: de absurde humor en het wrede toeval, waardoor het dagelijkse leven vol zit met even schokkende als humoristische voorvallen. Een zeldzaam meesterwerk, geestig en serieus tegelijk, en perfect vertaald. Goedkope paperback; kleine druk.

Over John Irving

CC BY 3.0 - Foto van/door Dr. Jost Hindersmann Krimidoedel

John Winslow Irving (Exeter (New Hampshire), 2 maart 1942) is een Amerikaans schrijver. Hij werd vooral bekend met zijn boek De wereld volgens Garp. Tijdens zijn studententijd deed Irving aan worstelen; een verwijzing naar die sport komt in veel van zijn werk terug.

Levensloop

Jeugd

John Irving werd geboren op 2 maart 1942 in Exeter, New Hampshire, als zoon van Helen Frances Winslow. Zijn officiële naam op zijn geboortebewijs was John Wallace Blunt Junior. Zijn biologische vader, een piloot uit de Tweede Wereldoorlog, was tijdens een aanval neergeschoten terwijl hij zich met zijn vliegtuig boven het door Japan bezette Birma bevond. Hij en zijn ploeg waren veertig dagen lang vermist. Zijn vader overleefde de oorlog, maar keerde achteraf niet meer terug naar de moeder van Irving.

Zijn moeder hertrouwde toen Irving zes jaar oud was. Haar nieuwe echtgenoot adopteerde hem en zijn naam v…Lees verder op Wikipedia