Boek
Nederlands

Wat het hart verwoest : roman

John Boyne (auteur), Reintje Ghoos (vertaler), Jan Pieter van der Sterre (vertaler)

Besprekingen

In 1945 raakt de 16-jarige Catherine Goggin zwanger. Ze wordt geëxcommuniceerd en vertrekt naar Dublin, waar haar zoontje wordt geboren, dat wordt geadopteerd door een excentriek echtpaar, Charles en Maude Avery, die hem Cyril noemen. Cyril is ook de verteller in deze indrukwekkende roman: in elf hoofdstukken (1945 t/m 2015) vertelt hij – met tussenpozen van zeven jaar – zijn levensverhaal: hij is homoseksueel, maar zijn beste vriend Julian is hetero, wat hun relatie nogal bemoeilijkt. Als hij Julians zus Alice zwanger maakt, trouwt hij met haar en vlucht daarna naar Amsterdam, waar hij Bastiaan ontmoet, met wie hij naar New York verhuist. Hij wordt vrijwilliger in een aidskliniek en komt daar de aan aids stervende Julian weer tegen. Bastiaan wordt vermoord en Cyril keert terug naar Dublin, waar hij zich met Alice verzoent en ook ontdekt wie zijn biologische moeder is. Door alle toevalligheden soms een wat ongeloofwaardig geheel, maar de lezer die bereid is de auteur hierin te volgen …Lees verder

Over John Boyne

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Barry O'Donovan

John Boyne (Dublin, 30 april 1971) is een Ierse schrijver en journalist.

Biografie

Boyne studeerde aan de Universiteit van Dublin en de Universiteit van Norwich waar hij de Curtis Brown Prijs won. Tijdens zijn tijd in Dublin werd zijn eerste werk gepubliceerd. Om in zijn onderhoud te voorzien werkte hij overdag in de boekhandelketen Waterstone's, terwijl hij tot laat in de avonden aan zijn boeken werkte.

John Boyne heeft in totaal dertien romans geschreven voor volwassenen, zeven romans voor jongeren en een verhalenbundel. Zijn boeken zijn in meer dan 50 talen uitgegeven.

Zijn bekendste boek De jongen in de gestreepte pyjama werd een bestseller. Wereldwijd zijn er meer dan 7 miljoen exemplaren van verkocht. Het boek is in 2008 verfilmd (The Boy in the Striped Pyjamas) en kwam in Nederland in januari 2009 in de bioscopen.

In november 2008 verscheen de Nederlandse vertaling van Mutiny on the B…Lees verder op Wikipedia

Suggesties