Boek
Nederlands

De lessen van Loki

Joanne Harris (auteur), Renée Vink (vertaler)
De god Loki, een vindingrijke bedrieger, beraamt plannen om de goden van Asgard ten val te brengen, maar wordt een pion in de handen van machtige tegenstanders van het godenrijk.
Onderwerp
Noordse mythologie
Titel
De lessen van Loki
Auteur
Joanne Harris
Vertaler
Renée Vink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The gospel of Loki
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2014
335 p.
ISBN
9789024563814 (paperback)

Besprekingen

Van Joanne Harris is reeds langer bekend dat ze een kundig en fantasierijk auteur is. Haar derde roman, Chocolat, bijvoorbeeld, is een heerlijke vertelling over vriendschap, magie, eigenwaarde, en chocolade, uiteraard. Met De lessen van Loki waagt ze zich aan haar eigen versie van de Noorse mythologie.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Loki, de schelm onder de Noorse goden, en begint vanaf zijn wording tot god en Odins bloedbroeder tot op het moment dat Chaos zegeviert over Orde (in de mythologie heet dit moment Ragnarok, in moderne bewoordingen heet dit dramatisch ‘het einde van de wereld’). Het spreekt voor zich dat de versie die Loki vertelt over de gebeurtenissen helemaal niet objectief is. Zo klaagt hij steen en been over hoe alle andere goden hem als een lastpak en als een onvolwaardig lid van het godendom beschouwen.  Maar tegelijkertijd draait hij er zijn hand niet voor om om de andere goden in de nesten te werken om er zo zelf bij te…Lees verder
Het boek opent en sluit met het Orakel dat Ragnarok, de ondergang van het mythische Noorse godenrijk Asgard, voorspelt. Loki, de valse god, is de verteller van het verhaal van – wat hij noemt – de niet Officieel Goedgekeurde Versie. In zijn lessen doorloopt Loki, de ultieme bedrieger, zijn levensverhaal. Hoe hij door de onderwereld van Chaos werd gerekruteerd en in opdracht van zijn meester Odin een reeks dubieuze opdrachten uitvoerde, die hem veel faam brachten, maar die hem ook tot paria maakten, tot en met zijn uiteindelijke verraad. Het verhaal geeft een verrassende blik op de Noorse mythologie. Joanne Harris (1964), bekend van de Oscargenomineerde verfilming van haar boek 'Chocolat' (1999) met Juliette Binoche en Johnny Depp, schreef reeds vele romans met mystieke ondertoon. 'De lessen van Loki' komt qua thematiek overeen met haar 'Rune'-serie ('Runenvuur', 2012, en 'Vuurvolk', 2007). Normale druk.

Over Joanne Harris

Joanne Michèle Sylvie Harris, geboren op 3 juli 1964, in Barnsley, Yorkshire, Engeland, is een Britse schrijfster, met een Franse moeder en een Engelse vader. Ze werd geboren in haar grootouders' snoepwinkel en haar leven was gevuld met eten en folklore. Haar overgrootmoeder stond bekend als een heks en een genezer. Dit was een omgeving die een grote rol zou gaan spelen in haar verdere leven als romanschrijfster.

Ze ging naar de Wakefield Girls Highschool, Barnsley Sixth Form College (Een school waar ze haar laatste twee jaar van het secundaire onderwijs volgde). Ze studeerde Moderne en Middeleeuwse Talen aan het St Catharine's College te Cambridge. Haar eerste roman The Evil Seed werd gepubliceerd in 1989, maar het boekte weinig succes, evenmin als haar tweede roman: Sleep, Pale Sister (1993). In 1999 werd Chocolat de nr. 1 in de bestsellerlijst van de London Sunday Times. Het boek was gebaseerd op eten en een exotisch gebied in Gers in Frankrijk…Lees verder op Wikipedia