Boek Nederlands

De roodborst

Jo Nesbø (auteur), Annelies De Vroom (vertaler)

De roodborst

Jo Nesbø (auteur), Annelies De Vroom (vertaler)
Genre:
In de reeks:
Rechercheur Harry Hole raakt betrokken bij het onderzoek naar een gevaarlijk Zuid-Afrikaans wapen dat door neonazi's naar Noorwegen zou zijn gee͏̈xporteerd.
Titel
De roodborst
Auteur
Jo Nesbø
Vertaler
Annelies De Vroom
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Rødstrupe
Uitgever
Amsterdam: Cargo, 2017
477 p.
Aantekening
Eerder verschenen o.d.t. Wraakuur
ISBN
9789023497844 (paperback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

De carriére van de Noorse politie-inspecteur Harry Hole loopt niet bepaald over een leien dak. Het ontbreekt hem aan sociale vaardigheden, hij heeft een drankprobleem en aan dienstregels heeft hij een broertje dood. Het klassiek stramien van de uitgebluste diender kondigt zich aan, zou je op het eerste gezicht denken, maar Jo Nesbo weet op verrassende en vooral spannende wijze de klippen van het cliché te omzeilen en zet met De roodborst (eerder uitgegeven als Wraakuur) een knap doorwrochten en geloofwaardige thriller neer, die in het verlengde ligt van zijn spannende thriller Vleermuisman, bekroond met de Noorse Gouden Strop.

Het eerste deel, dat kan worden opgevat als een proloog die aanvangt in 1999 wanneer de Amerikaanse president Clinton een bezoek brengt aan Oslo, katapulteert de lezer meteen in een geladen sfeer. Inspecteur Hole maakt deel uit van het team dat het parcours moet controleren. De samenwerking tussen de Noorse politiediensten en leden va…Lees verder
De Noorse politie-inspecteur Harry Hole, een met drinken gestopte alcoholicus raakt betrokken bij het onderzoek rondom een gevaarlijk Zuid-Afrikaans wapen dat door neonazi's naar Noorwegen zou zijn geëxporteerd. Behalve naar neonazi's leidt het spoor ook naar oude nazi's: een groep Noorse oud-collaborateurs die in de Tweede Wereldoorlog aan de kant van de Duitsers vochten. De zaak wordt nog veel verontrustender als blijkt dat er een aanslag op de Noorse troonopvolger wordt beraamd. Vlotgeschreven, niet van humor gespeende spannende thriller, met veel actie. De vaart wordt erin gehouden door een voortdurende wisseling van locatie en heen en weer springen in de tijd: van de loopgraven bij Leningrad in de Tweede Wereldoorlog tot Oslo in het jaar 2000. Harry is een sympathieke held wiens prille romance mooi in de plot is ingebed. 'De roodborst' is het eerste deel van de Oslo-trilogie, en wordt vervolgd met 'Nemesis'* en 'Dodelijk patroon'*.