Boek Nederlands

Wil

Wil

Genre:
Het is oorlog. Antwerpen wordt bezet door geweld en wantrouwen. Wilfried Wils acht zichzelf een dichter in wording, maar moet tegelijk zien te overleven als hulpagent. De mooie Yvette wordt verliefd op hem en haar broer Lode is een waaghals die zijn nek uitsteekt voor joden. Wilfrieds artistieke mentor, Nijdig Baardje, wil juist alle joden vernietigen. Onbehaaglijk laverend tussen twee werelden, p
Extra onderwerp
Antwerpen Genk Leest
Titel
Wil
Auteur
Jeroen Olyslaegers
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016
333 p.
ISBN
9789023498438 (paperback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Een boek als een 'koek op uw bakkes'

Een onstuimige roman over ambiguïteit en boter op het hoofd tijdens WO II. Jeroen Olyslaegers overtreft de verwachtingen met pageturner Wil. De romancier triomfeert over de activist, en daar mogen we blij om zijn.

"Vrees niet! Louis de Funès herleeft als de gendarme op Franse stranden. Nu jagen hij en zijn ploeg niet meer op mogelijke nudisten, maar op vrouwen die té verhuld zijn, nu straft hij niet meer verlangen naar vrijheid af, maar beteugelt hij naar eigen zeggen de onderwerping van de vrouw, bevrijden wil hij haar in naam van de wet!"

Nee, natuurlijk is dit geen fragment uit de nieuwe roman Wil van Jeroen Olyslaegers (1967). Wel een lukraak geplukte quote uit de talloze Facebookposts die de opgewonden schrijver regelmatig als een vuurspuwende draak op zijn volgers afstuurt.

De voorbije jaren leek het wel alsof Olyslaegers een fulltimecarrière als activist en onrechtbestrijder ambieerde. Over ongeveer elk politiek en sociaal hangijzer ventileerde de overvloedig beringde Antwerpenaar zijn unverfroren mening via sociale media en in felle columns. Van de boerkini tot de para's van Bart De Wever, over sluipende stadsarmoede of de v…Lees verder

En aan welke kant staat GIJ?

Jeroen Olyslaegers heeft 'm te pakken, zijn Grote Roman. Hij schreef zijn Het verdriet van België, zijn De Kapellekensbaan en bovenal zijn eigenste Wil. Een vlijmscherp boek over de lafheid die neutraliteit heet.

Wilfried Wils is hulpagent in Antwerpen als de Tweede Wereldoorlog aan de deur klopt. Wilfried behelpt zich, begeeft zich niet op al te glibberige zwarte of witte paden. Hij laat zich de aandacht en de materiële steun van een zwarte aanleunen: Nijdig Baardje. De lezer herkent er August Borms en andere intellectuele, in de collaboratie verzeilende flaminganten in. Maar net zo goed geniet Wilfried het vertrouwen van zijn 'witte' collega Lode, de broer van Wilfrieds grote liefde, Yvette.

Hij deugt niet voor idealisme of heldendom - bestaat het? -, zijn woorden en daden en nog veel meer zijn afwachtende stiltes zijn halfhartig. Wilfried is een 'tweezak', het woord valt vaak in het boek. Een meeloper, soms iets meer. Of ook: een 'komediant'. Tegen de vuile, dagelijkse realiteit op straat (de Jodenvervolging, de vergeldingen), waarbij Wilfried vanuit zijn functie al eens meedoet in de ene (zwarte) of de andere (witte) richting, harnas…Lees verder