Boek
Nederlands

Een vuurplaats in steen

Jean M. Auel (auteur), Henny Van Gulik (vertaler), Ingrid Tóth (vertaler)
Na een zware tocht door Europa met haar geliefde en drie dieren komt een jonge vrouw circa 36.000 v.Chr. aan bij zijn stam.
Titel
Een vuurplaats in steen
Auteur
Jean M. Auel
Vertaler
Henny Van Gulik Ingrid Tóth
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The shelters of stone
Editie
6
Uitgever
Utrecht: Bruna, 2011
854 p.
ISBN
9789022999752 (paperback)

Besprekingen

Ayla en Jondalar zijn bij de Zelandoniërs aangekomen. Ayla baart opzien maar weet de meesten voor zich te winnen. Maar met haar talenten wekt ze ook afgunst en ze weet zich niet door iedereen geaccepteerd. Ze moet trouwens ook voor zichzelf nog uitmaken wat ze met haar leven wil.
Het is nu al 22 jaar geleden dat Jean Auels De stam van de holebeer verscheen, het eerste deel van wat de tot nu toe opmerkelijkste en bekendste prehistorische fantasy-cyclus zou worden. De figuur van Ayla sloeg van bij het begin zeer goed aan, een vrouw met een sterke persoonlijkheid, die vanwege haar 'anders zijn' (zij is een Cro-Magnon) bij de Neanderthalers, die haar eerst hadden geadopteerd, verstoten wordt en haar lot in eigen handen neemt. Doorheen de cyclus groeit zij uit tot een overal gewaardeerde vrouw, die echter zoveel kunde en wijsheid tentoonspreidt, dat ze door Auel zowat een superstatus aangemeten krijgt.
Waar de schrijfster in de eerste twee delen haar wetenschappelijke bevindin…Lees verder
Twaalf jaar na 'Het dal der beloften' kwam het vijfde deel van de prehistorische romancyclus. Het verhaal dat zich circa 35.000 jaar geleden (tijdens de Würm-ijstijd) afspeelt, vertelt de belevenissen van de jonge vrouw Ayla, die opgroeit bij de stam van de holebeer, verstoten wordt, na vele omzwervingen in een onbewoonde vallei met paarden belandt en daar de man Jondalar ontmoet met wie ze, na een verblijf bij de Mammoetjagers, verder trekt. Na het overtrekken van een machtige gletsjer komen ze ten slotte aan bij de Zelandoniërs, Jondalars stam. In dit vijfde deel leven Ayla en Jondalar bij de Zelandoniërs, bewoners van de kalkgrotten van wat nu de Dordogne Vallei in Frankrijk is. Sommige grotbewoners heten Ayla van harte welkom, andere wantrouwen haar. Zelfstandig te lezen, kleurrijk, goed gedocumenteerd en vlot geschreven verhaal, waarin de prehistorische hoofdpersonen moderne gedachten en gevoelens hebben. Vele Engelse en Amerikaanse lezers waren wat teleurgesteld over dit deel (w…Lees verder

Over Jean M. Auel

Jean Marie Auel (geboren Jean Marie Untinen; Chicago, Illinois, 18 februari 1936) is een Amerikaanse schrijfster.

Ze is de tweede van vijf kinderen van Neil Solomon Untinen, een huisschilder, en Martha Wirtanen. Jean was als studente lid van Mensa, de club van mensen met een hoog IQ, en studeerde in 1976 af aan de Universiteit van Portland als Master of Business Administration. Tegenwoordig woont ze in Oregon met haar man Ray Bernard Auel, met wie ze in 1954 trouwde. Ze hebben samen vijf kinderen.

Romanserie De Aardkinderen

In 1977 begon ze met de voorbereidingen voor de prehistorische romanserie De Aardkinderen (Earth's Children). Ze bestudeerde boeken over de ijstijd en volgde een overlevingscursus. Ze leerde veel over jagen met primitieve middelen, over eetbare en geneeskrachtige planten en het bewerken van vuurstenen. Ook reisde ze naar Europa en bezocht diverse prehistorische vindplaats…Lees verder op Wikipedia

Suggesties