Boek
Nederlands

Het einde van de punk in Helsinki

Jaroslav Rudiš (auteur), Edgar De Bruin (vertaler)
+1
Het einde van de punk in Helsinki
×
Het einde van de punk in Helsinki Het einde van de punk in Helsinki

Het einde van de punk in Helsinki

Genre:
Een man uit de DDR blijft hangen in zijn punkverleden.
Extra onderwerp
NRC, boeken
Titel
Het einde van de punk in Helsinki
Auteur
Jaroslav Rudiš 1972-
Vertaler
Edgar De Bruin
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Tsjechisch
Oorspr. titel
Konec punku v Helsinkach
Uitgever
Groningen: Nobelman, 2016
335 p.
ISBN
9789491737169 (paperback)

Besprekingen

Een punkband uit de DDR strandt op een tournee voor Helsinki. Een bandlid, Ole, begint later een café met de naam van die stad. Terwijl de wereld langzaam verandert, blijft hij hangen in zijn punkverleden. Een ontmoeting met een Tsjechisch punkmeisje speelt daarin een hoofdrol. De even onverbloemde, giftige als oprechte dagboekfragmenten uit haar leven onder het communisme wisselen de belevenissen uit Ole's richtingloze leven af. Een roman over illusies en verlies, een tijdsbeeld, waarin de dagboekfragmenten zinderen van levenslust. Dit is het Nederlandse romandebuut van de Tsjechische schrijver, kunstenaar Jaroslav Rudis. Hij is ook lid van een punkband. Deze invalshoek bleef in de Oost-Europese literatuur tot nu toe onderbelicht.

Over Jaroslav Rudiš

Jaroslav Rudiš (Turnov, 8 juni 1972) is een Tsjechische schrijver, journalist en muzikant van de Kafka Band.

Rudiš werd bekend door de publicatie van zijn eerste roman Nebe pod Berlínem (‘De hemel onder Berlijn’) in 2002, het verhaal van een Tsjechische leraar die stopt met zijn baan om een nieuw leven te beginnen in Berlijn, waar hij muziek speelt in de metro, die – samen met de geesten van ‘zelfmoordspringers’ – een soort mystieke betekenis voor hem krijgt, en sluit zich aan bij een indierockgroep (wat een semiautobiografisch motief is). Het was een van de succesvolste Tsjechische boeken van de periode. Rudiš ontving voor deze roman de Jiří Orten prijs.

Zijn samenwerking met tekenaar Jaromír 99 leidde tot de publicatie van drie nauw verbonden grafische romans, die zich afspelen onder de werknemers van de spoorwegen: Bílý potok ("Witte beek", 2003), Hlavní nádraží ("Centraal station", 2004) en Zlaté Hory ("Gouden bergen"). De trilog…Lees verder op Wikipedia