Boek
Nederlands

Tropische trajecten

Tropische trajecten

Genre:
Verhalen over belevenissen van verschillende mensen in diverse landen waarbij de intermenselijke verhoudingen een belangrijke rol spelen.
Titel
Tropische trajecten
Auteur
Herman Portocarero
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Van Halewyck, 2002
215 p.
ISBN
90-5617-394-4

Besprekingen

Tropische trajecten

Kort

HERMAN PORTOCARERO, Tropische trajecten, Van Halewyck, Leuven, 216 blz., 17,50 euro.

Tropische trajecten, heet de nieuwe bundel van Herman Portocarero. Het is een toepasselijke titel: de schrijver-diplomaat doet bestemmingen aan die allemaal op en rond de evenaar liggen. Kenya, Ethiopië, Cuba, Midden-Amerika, hij kent de plaatsen door en door, want hij heeft er gewerkt, gereisd en geleefd. Verrassend genoeg krijgen we niet uitsluitend autobiografische belevenissen voorgeschoteld, maar ook heuse reisverhalen. De flaptekst van Tropische trajecten zegt nogal wervend dat ,,ze beginnen waar elke reisgids ophoudt'', en voor één keer klopt het: zowel in de persoonlijke stukken als in de verhalen leidt Portocarero ons rond als een ingewijde die weigert ons als toeristen te behandelen.

Portocarero's hart loopt over als hij ons deelgenoot gemaakt van de geheimen van Havana en van een welhaast kosmische ervaring die hij onderging bij een Guatemalaanse Mayatempel. Hij ov…Lees verder

Tropische trajecten is een verzameling reisverhalen die zich afspelen op bestemmingen in en om de evenaar, in landen waar de schrijver-diplomaat gewoond en gewerkt heeft. Plaatsen die hij door en door kent en waarvan hij een schaduwzijde toont die aan het oog van de doorsneetoerist onttrokken blijft. Kenia, Ethiopië, Midden-Amerika, Jamaica en Cuba, één voor één worden deze exotische bestemmingen in de voor de auteur zeer typische, bruisende, sensuele en met enige magie doorspekte stijl beschreven.

Heel bijzonder aan het boek is dat het veel verder gaat dan het beschrijven van autobiografische belevenissen. Portocarero maakt in zijn boek regelmatig excursies naar het verleden en verhaalt stukjes geschiedenis die voor velen al lang in de vergetelheid verdwenen zijn. Zo is er bv. het relaas van de stichting van Guatemala en de hilarische reconstructie van Haile Selassie's bezoek aan de Caraïben in 1966. Wat de actuelere reisessays betreft, heeft Portocarero enkele ontnucht…Lees verder
Verhalenbundel waarin verslag wordt gedaan van diverse door de schrijver goed geobserveerde menselijke situaties in verschillende landen waaronder Ethiopië, Jamaica, Cuba en Centraal-Amerika. In een aantal verhalen gaat de schrijver terug in de geschiedenis. Deze worden voorafgegaan door een goede historische beschrijving van de desbetreffende gebeurtenis. Het laatste verhaal is een door de auteur verzonnen - toekomstige - euforische situatie. Het boek wordt gekenmerkt door een zeer doordringende schrijfwijze met veel aandacht voor detail waardoor de lezer de verhalen ingezogen wordt. Het zijn bijzondere reisverhalen die fascinerend vertellen over belevenissen van verschillende mensen in diverse landen, waarin de intermenselijke verhoudingen zeer zorgvuldig worden beschreven. Kleine druk.

Over Herman Portocarero

Herman Portocarero (Sint-Katelijne-Waver, 6 januari 1952) is een Belgische schrijver en diplomaat.

Diplomaat

Na zijn studies rechten aan de Ufsia werkte Herman Portocarrero als stagiair-advocaat aan de Antwerpse balie. In 1978 ging hij in Parijs bij de UNESCO aan de slag maar amper een jaar later vervoegde de polyglot het Belgische diplomatieke korps in Addis Abeba, Ethiopië.

Na een tweede diplomatieke missie (Jamaica) was hij van 1985 tot 1989 eerste secretaris van de Belgische delegatie bij de Verenigde Naties in New York, een instelling die hij opnieuw zou vervoegen in de periode 1992-1995. Herman Portocarero staat aan de basis van het verdrag tegen het gebruik van anti-persoonsmijnen.

In 1988 en de twee daaropvolgende jaren onderbrak hij zijn diplomatieke loopbaan voor respectievelijk een sabbatsjaar in Andalusië en een adviseursrol voor Artsen Zonder Grenzen in Soedan en Nicaragua.

Terug in Brussel was …Lees verder op Wikipedia