Boek
Nederlands

New Yorkse nachten

New Yorkse nachten

In de reeks:
Genre:
De zon gaat onder in New Jersey. Aan de East Side in Manhattan, achter de wolkenkrabbers, is het al een hele tijd donker voor de zon zijn hangar in Newark bereikt. De schaduwen zijn over Central Park gegleden. In een mozaïek waarin de stad zelf aan het woord komt bij monde van de meest diverse bewoners, maakt de lezer kennis met New Yorks échte buurten. Het verhaal is geschreven als een eigenzin
Onderwerp
New York (stad)
Titel
New Yorkse nachten
Auteur
Herman Portocarero
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Van Halewyck, 2006
239 p.
ISBN
90-5617-648-X 9789056176488

Besprekingen

Zonder harnas overleef je niet in New York

Overdag diplomaat, 's nachts schrijver. Niet alleen professioneel, maar ook met zijn pen heeft Antwerpenaar Herman Portocarero (54) al de hele wereld rondgereisd. 'Onze man in Kingston' kwam naar Brussel om er in het kader van de Literaire Lente zijn jongste boek voor te stellen. In New Yorkse Nachten, de eerste van drie thrillers, zwerft hij door 'the city that never sleeps'.

Ambassadeur Herman Portocarero stelt zijn omzwervingen te boek

New Yorkse Nachten is het zestiende boek van Herman Portocarero, die sinds 2004 onze ambassadeur is in Jamaica. Aan het handje van hoofdpersonage Nightman maakt de lezer kennis met kleurrijke undergroundfiguren. Wat begint als een rondleiding door nachtelijk New York, mondt al gauw uit in een nachtmerrie.

Uw boeken spelen vaak op locaties waar u verbleef voor uw job. Hoe sterk is uw band met New York?

Na Havana is New York mijn grootste liefde. Als diplomaat heb ik het voordeel zowel het New York van de Verenigde Naties te kennen, als dat van de New Yorkers. De actie speelt zich veelal af in de randgebieden, waar ik tussen 1985 en 1995 verbleef. Toen was zelfs Manhattan nog relatief onveilig. Nu in zowat de hele stad de criminaliteit is gedaald, is de ruige charme in buurten als East Village of Lower East Side verbleekt. Ik kom nog regelmatig in New York. Mijn zoon Joaquin studeert er animatietekenen.Lees verder


Portocarero, Herman
New Yorkse nachten
Het boek dat je leest op een openbare plaats geeft ook een beetje aan wie je zelf bent. Ik was daarom een beetje beschaamd New Yorkse nachten uit mijn handtas te halen, en dat omwille van de cover. Het leek wel of ik een misdaadroman aan het lezen was zoals er dertien in een dozijn zijn: een foto van New York en in een lelijk en felgekleurd lettertype de titel, met op de achterkant een foto van een macho met een dikke sigaar. Het soort boek dat je via boekenclubs kunt bestellen dus.
Een boek beoordeel je echter niet aan zijn cover, vooroordelen brengen je op een verkeerd spoor. De personages in New Yorkse nachten zetten alle vooroordelen op zijn kop: de call-girl blijkt een gangster te zijn, de dakloze een meesterspion, en de chauffeur stuurt haar baas aan... De met nummers aangeduide korte hoofdstukken springen van het ene personage naar het andere en zoals het een thriller betaamt, komen pas op het einde alle verhaall…Lees verder

Over Herman Portocarero

Herman Portocarero (Sint-Katelijne-Waver, 6 januari 1952) is een Belgische schrijver en diplomaat.

Diplomaat

Na zijn studies rechten aan de Ufsia werkte Herman Portocarrero als stagiair-advocaat aan de Antwerpse balie. In 1978 ging hij in Parijs bij de UNESCO aan de slag maar amper een jaar later vervoegde de polyglot het Belgische diplomatieke korps in Addis Abeba, Ethiopië.

Na een tweede diplomatieke missie (Jamaica) was hij van 1985 tot 1989 eerste secretaris van de Belgische delegatie bij de Verenigde Naties in New York, een instelling die hij opnieuw zou vervoegen in de periode 1992-1995. Herman Portocarero staat aan de basis van het verdrag tegen het gebruik van anti-persoonsmijnen.

In 1988 en de twee daaropvolgende jaren onderbrak hij zijn diplomatieke loopbaan voor respectievelijk een sabbatsjaar in Andalusië en een adviseursrol voor Artsen Zonder Grenzen in Soedan en Nicaragua.

Terug in Brussel was …Lees verder op Wikipedia