Boek
Nederlands

Diplomatie & avontuur

+1
Diplomatie & avontuur
×
Diplomatie & avontuur Diplomatie & avontuur

Diplomatie & avontuur

Portocarero beschrijft zijn leven als diplomaat: dineren met Fidel Castro, conferenties in Versailles, oog in oog staan met Khadaffi, spreken in de Veiligheidsraad en het terrein op in landen als Sudan, Jemen en Haïti.
Titel
Diplomatie & avontuur
Auteur
Herman Portocarero
Taal
Nederlands
Parallele titel
Diplomatie en avontuur
Editie
1
Uitgever
Kessel-Lo: Van Halewyck, 2012
424 p. : ill.
ISBN
9789461311115 (hardback)

Besprekingen

Karakters maken de geschiedenis

Wie iets van de ware gang van de wereld wil begrijpen, moet zijn tijd niet verdoen met politiek maar de menselijke natuur proberen te doorgronden. Het is voor Herman Portocarero de belangrijkste les na 35 jaar diplomatieke ervaring.

Een Belgische diplomaat die een boek schrijft onder de titel 'Diplomatie en avontuur', dat kan alleen Herman Portocarero zijn. Wie koopt er anders in Havana een oude Lada om in zijn eentje en anoniem de Cubaanse hoofdstad te kunnen verkennen - buiten het oog van de kolonel die Cubaanse veiligheidsdiensten op hem gezet hebben, En wie publiceert er anders, na het onvermijdelijke veldonderzoek, romans onder de titels 'Cubaanse nachten', 'New Yorkse Nachten', 'Jamaicaanse Nachten' en 'Haïtiaanse Nachten'?

Zijn nieuwste boek - een autobiografie met het verslag van de plekken waar hij op post was - is het cadeau dat hij zichzelf schonk voor zijn 60ste verjaardag. Het grootste geschenk is ongetwijfeld zijn nieuwe benoeming: hij wordt hoofd van de diplomatieke missie van de Europese Unie in Havana, waar hij tussen 1995 en 1999 al België vertegenwoordigde.

Mengelmoesreligie

Cuba kleeft aan mijn ziel, schrijft hij. Dat was al te merken in 1996. Tijdens een vakantiereis slaa…Lees verder

Van 1978 tot 2012 was Herman Portocarero (°1952) actief als Belgisch diplomaat. Dat hij zijn actieve loopbaan vaarwel heeft gezegd, bracht hem ertoe om te zien en een poging te ondernemen datgene in kaart te brengen wat de verschillende landen en steden, maar misschien in de eerste plaats de zovele mensen die hij heeft ontmoet, hem aan positiefs en negatiefs hebben geboden. Portocarero, die ook een aantal romans op zijn naam heeft staan, creëert al in de titel van zijn boek een zekere afstand tot het onderwerp. Hij heeft het over ‘diplomatie en avontuur’, niet over pakweg de ‘avonturen van een diplomaat’. Wat hij absoluut heeft willen vermijden, is dat zijn memoires tot een soort egotripperij werden vervormd, aangevuld en bijgestuurd om waar nodig zijn gelijk te halen. Alleen de ingreep vooraan in het boek verraadt dat hij zichzelf nooit volledig heeft kunnen of willen uitschakelen. Portocarero vangt het relaas van zijn loopbaan niet aan met de beginstappen die hij in Parijs, als atta…Lees verder
Dertig jaar lang is hij diplomaat en in die functie schuwde hij het avontuur niet. Ook schreef hij romans. De Vlaming Herman Portocarero (60) is een duizendpoot, die in dit boek zijn diplomatieke leven levendig beschouwt. Hij kijkt terug op zijn werk in landen als Ethiopië, Jemen, Jamaica en Cuba. Hij beperkte zich niet tot cocktailparty's en ander diplomatiek verkeer en vertier. Hij zocht ook (incognito) de binnenlanden op om het land waar hij verbleef van binnenuit te leren kennen. Het levert (ook voor de Nederlandse lezer) boeiende verhalen op over gevaarlijke tochten op onverharde wegen, in onbetrouwbare vliegtuigen, door dreigende achterbuurten. Het levert de diplomaat ook diverse inzichten op, die hij deelt met de lezer. Er worden harde noten gekraakt, over ontwikkelingshulp, over de relevantie van de diplomatiek (en het falen daarvan, bijvoorbeeld in Oost-Europa rond 1989). Hij ventileert zijn afkeer van dogmatische godsdiensten en militant nationalisme. Een relevant boek dat v…Lees verder

Over Herman Portocarero

Herman Portocarero (Sint-Katelijne-Waver, 6 januari 1952) is een Belgische schrijver en diplomaat.

Diplomaat

Na zijn studies rechten aan de Ufsia werkte Herman Portocarrero als stagiair-advocaat aan de Antwerpse balie. In 1978 ging hij in Parijs bij de UNESCO aan de slag maar amper een jaar later vervoegde de polyglot het Belgische diplomatieke korps in Addis Abeba, Ethiopië.

Na een tweede diplomatieke missie (Jamaica) was hij van 1985 tot 1989 eerste secretaris van de Belgische delegatie bij de Verenigde Naties in New York, een instelling die hij opnieuw zou vervoegen in de periode 1992-1995. Herman Portocarero staat aan de basis van het verdrag tegen het gebruik van anti-persoonsmijnen.

In 1988 en de twee daaropvolgende jaren onderbrak hij zijn diplomatieke loopbaan voor respectievelijk een sabbatsjaar in Andalusië en een adviseursrol voor Artsen Zonder Grenzen in Soedan en Nicaragua.

Terug in Brussel was …Lees verder op Wikipedia