Boek
Nederlands

Een monster van een vriend

Guy Didelez (auteur), Ruby Kersten (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Gijs is een beetje bang voor monsters en dan zit er op een dag eentje in zijn slaapkamer. Prentenboek met illustraties in kleur. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Een monster van een vriend / tekst Guy Didelez ; ill. Ruby Kersten
Auteur
Guy Didelez
Illustrator
Ruby Kersten
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2006
[28] p. : ill.
ISBN
90-448-0605-X

Besprekingen

Gijs heeft een tekenfilm met monsters gezien en voelt zich niet erg gerust bij het slapen gaan. Maar papa stelt hem gerust. Daarop droomt Gijs van een grappig, pappig monster dat zijn vriend is. Samen met dat monster doet Gijs allerlei leuke dingen, smikkelt hij ijs en pudding en ander lekkers uit de koelkast, trekt hij gekke bekken voor de spiegel bij het tanden poetsen. Ten slotte leest het monster hem nog voor maar Gijs is zo moe dat hij daarbij in slaap valt. Dit eenvoudig verhaal zal jonge kinderen helpen bij het overwinnen van hun angst voor monsters. Dat heeft vooral te maken met het feit dat het monster van Gijs echt superlief is. Het brengt licht en vrolijkheid in de donkere kamer en zorgt ervoor dat Gijs dingen kan doen die hij alleen nooit zou durven. De paginagrote prenten stralen ondanks de eerder bruinige achtergrondtinten veel vrolijkheid uit. Het licht in de keuken en de badkamer lijkt sterrenlicht te zijn en het dikke, bultige monster heeft werkelijk de zachtste ogen …Lees verder
Veilig tussen je vader en moeder naar een griezelige tekenfilm op de televisie kijken, dat is nog wel te doen. Maar stel je voor dat er zo'n griezel onder je bed zit. Gijs moet er niet aan denken. En ja hoor, geritsel onder bed en daar komt een harig monster tevoorschijn. Maar dit monster is een vriend, en heel speciaal want alleen Gijs kan Monster zien. Ze vieren samen feest, eerst in de slaapkamer, dan in de keuken waar ze de koelkast plunderen en tenslotte in de badkamer want na snoepen moet je tanden poetsen. Papa komt op het lawaai af, maar ziet alleen Gijs en snapt er niets van. Droom en werkelijkheid lopen op een speelse manier door elkaar. De tekst is in een apart blokje opgenomen in de illustraties die zich telkens over twee pagina's uitstrekken. Warme kleuren; veel bruin en massa's sterretjes en vlaggetjes om de feestsfeer te accentueren. De ei-achtige uitstulpingen op kop en rug van Monster zijn waarschijnlijk bedoeld om hem nog enigszins monsterachtig te maken. Maar dat ef…Lees verder

Een monster van een vriend

Gijs kijkt naar een tekenfilm over monsters.Ze lijken soms wel uit de televisie te willen kruipen. Wanneer hij in zijn bedje ligt, is Gijs er toch niet gerust in. En inderdaad, opeens wordt zijn bed opgetild en kruipt er een harig monster te voorschijn. Dit monster is wel anders dan die engerds op televisie. Het is grappig met een knots op zijn hoofd en het glimlacht. Het monster maakt gekke buitelingen en trekt zotte snoeten. Gijs amuseert zich kostelijk en vindt het een fijne vriend. Samen gaan ze een stukje eten in de keuken en nadien wil het monster zelfs zijn tanden poetsen. Terug in zijn kamer kruipt Gijs in de armen van het monster die nog een verhaaltje voorleest en Gijs' oogjes vallen toe. Een prentenboek over kinderangst die omgezet wordt in kinderpret. Het thema en de uitwerking ervan is niezt meteen origineel te noemen. Kinderen met veel fantasie zullen zich wel kunnen inleven in de situatie. De illustraties zijn niet echt 'wauw'.

Over Guy Didelez

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Guy Didelez (Merksem, 23 juni 1952) is een Vlaams schrijver van jeugdverhalen, toneel en scenario's. Hij is ook actief lid van toneeluitgeverij De Scriptomanen. Didelez werkte onder anderen samen met de schrijver Frank Pollet.

Biografie

Didelez werd leraar Nederlands om veel met taal bezig te kunnen zijn. Tijdens zijn legerdienst schreef hij een boek dat uitgeverij Heideland-Orbis jaren later uitgaf: verhalenbundel Moordende verhalen. Zijn goede en vooral minder goede ervaringen met uitgeverijen bundelde Didelez later in het Swartenbroekx uitgeverijen. Van het schrijven voor volwassenen had Didelez even genoeg. Op aanraden van zijn jeugdvriend en collega-schrijver Patrick Bernauw begon hij jeugdboeken, toneel, hoorspelen en scenario's te schrijven. In 1988 werd zijn jeugdboek Raspoetin bekroond met Trofee van de Grote Jury voor het beste Vlaamse misdaadverhaal.

Met het collectief Plot…Lees verder op Wikipedia