In de primitieve cultuur op een planeet van 1001 eilanden, waar zweefvliegtuigen een essentieel communicatiemiddel zijn, probeert een geadopteerde vliegster het monopolie van de erfelijke elite van zweefvliegers te doorbreken.
Titel
Windhaven
Auteur
George R.R. Martin Lisa Tuttle
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Windhaven
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2003
366 p.
ISBN
90-245-4963-9

Andere formaten:

Besprekingen

In een ver verleden heeft een door zonnewind aangedreven ruimtevoertuig schipbreuk geleden op een vreemde planeet. Een waterwereld waar bijna voortdurend winden waaien en slechts een aantal eilanden beschikbaar zijn om te wonen. De overlevenden hebben daar een nieuwe, uiteraard middeleeuws aandoende maatschappij gevormd, waarin verschillende klassen aanwezig zijn. Een van de hogere klassen is die van de Vliegers, die beschikken over van de zonnezeilen van het ruimteschip gemaakte vleugels en daarmee tussen de eilanden kunnen vliegen en het contact tussen de verschillende groepen mensen in stand houden, veel veiliger en sneller dan schepen dat op het door winden en stormen geteisterde Windhaven kunnen. De vleugels worden door overerving doorgegeven aan zoon of dochter, ongeacht of die talent voor het vliegen heeft, en daarmee vormen de Vliegers een gesloten kaste.

Deze achtergrond wordt niet zo rechttoe, rechtaan geschetst als hier wordt gedaan. Hij wordt geleidelijk zichtbaar i…Lees verder
Maris wil tot de clan van de vliegers behoren die op de wereld Windhaven instaan voor het moeizame contact tussen de kleine eilanden die door onrustige zeeën van elkaar gescheiden zijn. Maar de vleugels zijn door gebrek aan metaal schaars en volgens de traditie moeten ze naar haar stiefbroer Coll gaan. Coll droomt er echter van om troubadour te worden en Maris wil met alle geweld de strakke tradities van de vliegerfamilies doorbreken door te eisen dat vliegers gekozen worden naar verdienste in plaats van naar afkomst. Het bekende fantasyduo Martin en Tuttle heeft een solide, ouderwetse fantasyroman geschreven over een harde wereld waar vernieuwing erg moeizaam is. Maris is een sterk karakter en de wereld waarin ze leeft, wordt geloofwaardig voorgesteld. Soms loopt het verhaal wat stroef, maar uiteindelijk is deze roman een interessante fabel over de verwerkelijking van dromen. Normale druk.

Over George R.R. Martin

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

George Raymond Richard Martin (Bayonne (New Jersey), 20 september 1948) is een Amerikaans schrijver van high fantasy, sciencefiction en scenario's en is daarnaast filmproducent.

Hij heeft journalistiek gedoceerd en is een organisator geweest van schaaktoernooien. De serie Het lied van ijs en vuur, waar de televisieserie Game of Thrones op is gebaseerd, wordt, ook door hemzelf, beschouwd als zijn magnum opus.

Loopbaan

George R.R. Martin schreef in de jaren zeventig veel korte verhalen en won daarmee verschillende prijzen, waaronder drie Hugo Awards voor de novelles A Song for Lya (1975), The Way of Cross and Dragon (1980) en Sandkings (1980). Voor dit laatste werk won hij ook de Nebula Award. In 1986 kreeg hij voor de novelle Portraits of His Children een tweede Nebula. Voor The Skin Trade ontving hij in 1989 de World Fantasy Award en in 1997 won hij zijn vierd…Lees verder op Wikipedia