Boek
Nederlands

Ridder van de zeven koninkrijken

George R.R. Martin (auteur), Renée Vink (vertaler), Gary Gianni (illustrator)
Belevenissen van de jonge hagenridder Dunk en zijn schildknaap Ei.
Bevat
Extra onderwerp
fantasy, Fantasy (volw.)
Titel
Ridder van de zeven koninkrijken
Auteur
George R.R. Martin
Vertaler
Renée Vink
Illustrator
Gary Gianni
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A knight of the seven kingdoms
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2015
359 p. : ill.
Aantekening
Bundeling van de eerste drie "prequels" van de "Lied van IJs en Vuur" saga
ISBN
9789024569649 (hardback)

Besprekingen

Het verzamelwerk Ridder van de zeven koninkrijken bundelt drie novelles: ‘De hagenridder’, ‘Eed van trouw’ en ‘De onbekende ridder’, drie verhalen die de lotgevallen van ridder Dunk en zijn schildknaap Ei te boek stellen. Locatie van de gebeurtenissen is Westeros, de fictieve wereld die George R.R. Martin ook al beschreef in zijn romancyclus Het lied van ijs en vuur. De novelles kunnen als een soort proloog gelezen worden op die serie, omdat ze zich ongeveer honderd jaar eerder afspelen, vóór de aanvang van de wederwaardigheden in Het lied.
We maken kennis met Dunk, een jongen die als wees opgroeide in een achterbuurt, tot de hagenridder Ser Arlan hem op een dag van straat plukte om zijn schildknaap te zijn. Een tiental jaar later, na Arlans dood, treedt Dunk in zijn voetsporen als ridder. Op weg naar een toernooi kruist de staljongen Ei zijn pad, die hem smeekt om hem mee te nemen. Dunk weigert eerst, maar Ei is vastberaden. Nadat de jongen opnieuw opduikt …Lees verder
Drie korte verhalen die spelen in Westeros, het rijk van de populaire 'Game of Thrones'-serie: 'De hagenridder', 'De eed van trouw' en 'De onbekende ridder'. Deze verhalen spelen ongeveer een eeuw voor de gebeurtenissen in de boeken en tv-serie. Dunk is een jonge en onervaren hagenridder, weinig meer dan een vagebond. Met zijn schildknaap Ei, die meer is dan hij lijkt, probeert hij het hoofd boven water te houden in de ruige wereld van Westeros. Deze verhalen zijn al vrij oud en vertonen nog het moeiteloze vakmanschap dat van de eerste boeken in de reeks zo'n succes maakte. Het wekt verbazing dat ze pas laat in het Nederlands vertaald zijn. Een uitstekende inleiding in Martins werk voor de 'kluizenaar' die nog niet van de wereld gehoord heeft en een aangenaam verblijf voor andere geïnteresseerden. Mooie, verzorgde uitgave met 160 prachtige zwart-witillustraties van Gary Gianni.

Over George R.R. Martin

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

George Raymond Richard Martin (Bayonne (New Jersey), 20 september 1948) is een Amerikaans schrijver van high fantasy, sciencefiction en scenario's en is daarnaast filmproducent.

Hij heeft journalistiek gedoceerd en is een organisator geweest van schaaktoernooien. De serie Het lied van ijs en vuur, waar de televisieserie Game of Thrones op is gebaseerd, wordt, ook door hemzelf, beschouwd als zijn magnum opus.

Loopbaan

George R.R. Martin schreef in de jaren zeventig veel korte verhalen en won daarmee verschillende prijzen, waaronder drie Hugo Awards voor de novelles A Song for Lya (1975), The Way of Cross and Dragon (1980) en Sandkings (1980). Voor dit laatste werk won hij ook de Nebula Award. In 1986 kreeg hij voor de novelle Portraits of His Children een tweede Nebula. Voor The Skin Trade ontving hij in 1989 de World Fantasy Award en in 1997 won hij zijn vierd…Lees verder op Wikipedia

Suggesties